Venstre mener som udgangspunkt, flygtninge skal arbejde 37 timer om ugen, når de kommer til Danmark, selv om socialrådgivere nu pointerer, at de færreste flygtninge er jobparate. 37 timer er det rigtige signal at sende fra Christiansborg, lyder det.

Selv om landets socialrådgivere mener, politikerne tegner et urealistisk billede af flygtninges arbejdsevner, fastholder Venstre, at flygtninge skal arbejde 37 timer om ugen, når de kommer til Danmark.

»Flere flygtninge bør kunne komme i arbejde, og jeg har den grundindstilling, at man bliver ikke mindre traumatiseret af, at man ikke skal bestille noget, og at omverdenen ikke forventer noget af en,« siger Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen (V).

Socialrådgivernes formand, Majbrit Berlau, siger i Jyllands-Posten, at det kun er en lille del af flygtningene, som reelt er i stand til at varetage et job. Den påstand bakkes op af tal fra Beskæftigelsesministeriet, som viser, at kun tre procent af de 9.132 personer, der er på kontanthjælp og i gang med det treårige integrationsprogram i kommunerne, er kategoriseret som jobparate.

»Vi er nødt til at sige, at udgangspunktet er 37 timer om ugen. Så kan det sagtens være tilfældet, at det af den ene eller anden årsag ikke kan lade sig gøre, for eksempel fordi man er ramt af posttraumatisk stress. Men jeg synes, det signal, regeringen sender til kommunerne med at man kun skal arbejde 10 timer om ugen, er for lavt. Udgangspunktet må være 37 timer, og så må man tage den derfra,« siger Martin Geertsen.

Netop signalværdien er vigtig for ordføreren.

»Det her handler om, hvad det er for nogle signaler, der bliver sendt til kommunerne og til den enkelte flygtning,« siger han.

Venstre vil ud over den 37 timers arbejdsuge have flere økonomiske incitamenter indført både for kommunerne og flygtningene. Hvad angår flygtningene har partiet foreslået, at man genindfører noget a la den starthjælp, VKO-regeringen lancerede i starten af 00erne.

»Det her er en varm kartoffel, for ser man på Finansministeriets beregninger, viser de, at vi ville have 17 milliarder kroner mere til skattelettelser eller velfærdsforbedringer, hvis ikke-vestlige indvandrere var i arbejde på niveau med vestlige indvandrere. Det er derfor, vi kerer os om det her,« siger Martin Geertsen.