Venstre står fast på oplægget om en strammere udlændingepolitik trods kritik. Adgangen til Danmark skal være hermetisk lukket for indvandrere, der ikke bidrager til samfundet, lyder det fra partiets politiske ordfører.

Det skal være sværere for visse indvandringsgrupper at få opholdstilladelse i Danmark.

Det står Venstre fast på trods kritik af et internt 26 sider langt arbejdspapir, som dr.dk er kommet i besiddelse af, som lægger op til at stramme udlændingepolitikken på en række områder.

»Det afgørende i udspillet, som vi kommer med, er, at Danmark skal være et åbent land for dem, der kan og vil bidrage. Til gengæld skal vi være hermetisk lukkede for dem, der ikke vil,« siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V).

Venstre foreslår i arbejdspapiret blandt andet at sænke lønkravet for indvandrere fra visse vestlige lande, udfordre de internationale konventioner, hvis det er nødvendigt, og indføre pointsystem for familiesammenføring.

Oplægget, der har overskriften »Et åbent Danmark - for dem der kan og vil!«, har vakt kritik fra venstrefløjen, som blandt andet mener, at det vil føre til social dumping, hvis lønkravene sænkes.

Inger Støjberg understreger, at der stadig er tale om et arbejdspapir, som skal diskuteres på Venstres sommergruppemøde i august. Hun mener dog, at oplægget retter op på en kuldsejlet udlændingepolitik fra regeringens side.

»Den socialdemokratiske regering har gennem de seneste tre år lempet mere end 30 steder i udlændingeloven. Det betyder meromkostninger på en milliard kroner. Der er simpelthen for mange, der kommer til Danmark uden at bidrage eller blive en del af samfundet,« siger ordføreren.

Kritikken fra blandt andre SF og Socialdemokraterne tager hun med ro.

»Der vil altid være kritiske toner, når man kommer med et markant oplæg som det, Venstre kommer med. Jeg synes, det er afgørende, at vi som land stiller krav til de mennesker, som kommer her. Vi ved, at mennesker, der kommer fra lande, der ligner os - både værdimæssigt, økonomisk og på andre måder - hurtigt vil kunne bidrage til det danske samfund. Hvorimod det for mennesker, der kommer fra lande, der er meget forskellige fra os - for eksempel et ikke-vestligt land - vil tage meget lang tid, hvis man overhovedet kommer til at bidrage,« siger Inger Støjberg.

Thomas Gammeltoft-Hansen, forskningschef ved Institut for Menneskerettigheder, siger torsdag til Jyllands-Posten, at der er gode muligheder for at indføre differentierede krav fra land til land, sådan som Venstre lægger op til, så længe man ikke skelner mellem for eksempel religion eller sprog. Det er med til at bekræfte Inger Støjberg i den politiske kurs, fastslår hun.

»Det er allerede i dag en kendt sag, at man skelner mellem landene. Hvis man for eksempel kommer fra et af de nordiske lande, så er det meget let at komme til Danmark, hvis man kommer fra EU-land, så er det let, men uden for EU er det svært. Det er de principper, vi arbejder videre med,« siger hun.