- Velkommen til helvedes forkontor. Vikaren Karsten Hønge er sendt på arbejde, men kontakt kan opnås ved at lægge besked her.

Sådan lyder telefonsvareren på Karsten Hønges mobiltelefon. Folketings-vikaren, der indledte den revolution i SF, der flåede partiet ud af regeringen fredag morgen, mener det humoristisk. Men folketingsvikaren rammer også hovedet på sømmet.

For det er faktisk et helvede, mange SFere gennemgår i øjeblikket. Krisen er så dyb, at maskerne er faldet. Folk, der tidligere samarbejdede fornuftigt og modent, råber og skriger nu ad hinanden som forurettede børn. Mange hader nu nærmest hinanden.

Stemningen i den vingeskudte SF-lejr er på mange måder lige så giftig som for år tilbage i De Konservatives folketingsgruppe, hvor topfigurerne Hans Engell og Per Stig Møller bekrigede hinanden i en grad, så det var tæt på at ende med korporlige slagsmål.
   
Sohn


Ingen formandskandidater
Der skal findes en ny formand for SF, der ser ud til at være fuldstændig i opløsning. Men ingen har åbenbart lyst til at stille op. I hvert fald har ingen meldt sig endnu. Alle snakker om, at det skal være én, der kan ’samle partiet’. Men det virker som en umulig opgave, når halvdelen af gruppen nærmest står ovre hos Socialdemokraterne, mens den anden halvdel politisk er nærmere Enhedslisten.

I går forlod endnu en profil partiet. Tidligere erhvervs- og vækstminister Ole Sohn tog sit gode tøj og gik over til Socialdemokraterne, hvor statsministeren bød ham ’hjertelig velkommen’. Sohn var i sin tid med til at gøre SF regeringsdueligt sammen med Villy Søvndal og Thor Möger Pedersen, men nu ser han ingen grund til at blive i partiet.

- Jeg synes ikke, jeg laver ballade. Dybest set er det jo netop for ikke at lave ballade. Jeg er ikke en del af det nye projekt, og jeg vil ikke ødelægge det for de andre. Men hvorfor skal jeg sidde i opposition, når jeg har brugt mange år på at udvikle SF til at komme i regering, og så er der ikke længere opbakning til det. Så må jeg jo erkende mit personlige nederlag, siger Ole Sohn.

De skarpe fronter i partiet var eksempelvis tydelige på et hasteindkaldt landsledelsesmøde i onsdags, hvor Ole Sohn rejste sig og råbte til folketingskollegaen Trine Pertou Mach, at hun skulle tale ordentligt til formanden, da Pertou Mach satte spørgsmål ved Vilhelmsens trussel om at trække partiet ud af regeringen. Ved samme møde var tonen så hård og fuld af had, at flere medlemmer gav sig til at græde, mens beskyldningerne og genstande angiveligt fløj rundt i lokalet.

På det seneste er flere SFere stået frem i medierne og har bagtalt hinanden - nogle sætter endda navn på deres vrede.

- Ida er blevet så dårligt behandlet - især af Trine Pertou Mach og Peter Westerman, sagde Margrete Auken eksempelvis for et par dage siden til BT, da datteren Ida Auken forlod SF til fordel for De Radikale.

Villy Søvndals tidligere samlever, SFeren Pernille Frahm, var også ude med riven fredag:
- Endnu en rotte forlader skuden, skrev hun på Facebook, da Astrid Krag annoncerede sit skifte til Socialdemokraterne.
   
Sohn


Gået ned med stress
SF skal vælge ny formand på et ekstraordinært landsmøde i marts, men lige nu tegner der sig ingen oplagt topfavorit til posten.

Peter Westerman, der gik af som næstformand torsdag, har meldt sig syg med stress, og er nu gået ud af politik.

Trine Pertou Mach siger, at hun ikke vil stille op som formand - af personlige grunde. Men hun vil ikke komme nærmere ind på, hvad grundene er.

Pia Olsen Dyhr siger, at hun i hvert fald ikke stiller op, hvis partiets politik skal minde om Enhedslistens.

Jonas Dahl siger, at han fik en depression i weekenden efter at have mistet sin ministerpost efter sølle 49 dage.

Og den tidligere formand, veteranen Holger K. Nielsen, siger ’totalt nej’ til et comeback som formand.

Venstrefløjen i partiet har ifølge BTs kilder ikke nogen kandidat klar i stedet for Trine Pertou Mach, men arbejder i stedet på en løsning, hvor Karsten Hønge og andre skal være rådgivere for enten Pia Olsen Dyhr eller Jonas Dahl som formand.

  
Sohn


Meget firkantet
Men kilderne siger også, at Pia Olsen Dyhr var meget firkantet på kontaktrådsmødet i Vejle i weekenden. Her sagde hun, at hvis hun skulle være formand, måtte man tage hende, præcis som hun er og købe hele hendes projekt, hvilket ikke er venstrefløjens kop urtete.

- Det er en meget alvorlig situation - ligeså slemt, som da SF blev sprængt i 1967. Og hvem kan, og hvem vil. Det skal være en meget robust person, siger en kilde i folketingsgruppen.

Weekendavisens politiske reporter Hans Mortensen, der i 2011 skrev en bog om SFs vej til regeringsmagten, vurderer også partiets splittelse som alvorlig:

- Der er grundlæggende og total mistillid i gruppen. Og jeg tror, det bliver meget svært at genetablere et godt forhold mellem de stridende grupper. Der er jo sådan set to partier - mindst - i partiet, siger han.

Barske forhold
Ifølge Hans Mortensen er der tale om en ekstrem negativ stemning i SFs folketingsgruppe. Næsten hadsk:

- Det hele er blevet meget personligt. Det er meget barske forhold, når man f.eks kan betegne hinanden som ’rotter’ og den slags. Annette Vilhelmsen følte sig jo også personligt snigløbet.
- Hvis der overhovedet er nogen, der stiller op som formand, så må det enten ende med total opbakning til vedkommende, eller også må de, der måtte være uenige i den linie, forlade partiet, forudser Hans Mortensen.
   
  
Sohn


bt.dk har fjernet afslutningen på denne artikel, hvoraf det fremgik at Annette Vilhelmsen blev ophidset over 'at få et kamera stukket i hovedet'. Det var ikke tilfældet. Den afgående SF-formand blev ramt i hovedet af et tv-kamera, hvilket hun protesterede over.