Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) har uddelt fem priser til mønstereksempler på god integration.

Hvad har Vejle Kommune, Dansk Supermarked, en konsulent i Varde Kommune, foreningen O.N.E. Danmark og en burmesisk mor fra Ølgod til fælles? Svaret er: De er alle gode eksempler på integrationsindsatsen i Danmark.

Det mener i hvert fald social- og integrationsministeren, der mandag eftermiddag uddelte Integrationspriserne 2012 på Bremen Teater i København.

- Jeg har valgt netop de fem, fordi de er mønstereksempler, der går forrest i hverdagen og for integrationen, siger Karen Hækkerup (S).

Vejle, Høje-Taastrup og Københavns kommuner kæmpede om titlen som årets integrationskommune, og det blev altså den jyske kommune, der løb med prisen.

- Vejle Kommune er kåret som vinder, fordi de tænker integration ind som en naturlig del af alle fagområder og sektorer. Det gør indsatsen for integration helhedsorienteret og velorganiseret, hvilket er til stor gavn for kommunens nydanske borgere. Vejle Kommune får også prisen for igennem flere år at have udviklet nye metoder i integrationsarbejdet – for eksempel til at understøtte etniske iværksættere, lyder begrundelsen fra dommerpanelet. Sidste år vandt Assens Kommune prisen.

Udover Årets kommune, blev også Årets arbejdsplads kåret - og her blev Dansk Supermarked hædret.

- Dansk Supermarked er blevet kåret i kraft af sin målrettede og årelange indsats for at ansætte nydanskere og hjælpe udsatte unge med at få en fod ind på arbejdsmarkedet, lyder begrundelsen.

Prisen for Årets medarbejder går til Pia Marie Nielsen, der er etnisk konsulent i Varde Kommune. Hun har blandt andet udviklet en model for modtagelse og integration af nyankomne flygtninge i kommunen, hvor alle sektorer samarbejder om at integrere.

Karen Hækkerup havde også en pris med til Årets nydanske forælder. Den gik til den burmesiske mor Ren Tial Khual Ngo fra Ølgod, der frivilligt underviser og vejleder andre burmesiske forældre i Danmark.

- Hun er mor til to, i gang med en uddannelse til social- og sundhedshjælper, og hun finder stadig overskud i hverdagen til at undervise andre flygtninge i forældrerollen på frivillig basis. Hun er et godt eksempel på, at frivilligt arbejde og personlige initiativer kan gøre en konkret forskel i lokalsamfundet, siger Karen Hækkerup.

Årets forening blev O.N.E. Danmark, der udvikler talenter hos unge nydanskere med henblik på at få flere nydanskere på ledelsesgangene på de danske arbejdspladser.