Sverige har for nylig genindført værnepligten i takt med at Rusland bliver mere og mere truende.

Men Thomas Herman Nørgaard, bestyrelsesmedlem i Liberal Alliances Ungdom i København, vil den anden vej. Han kalder værnepligten for moderne statsslaveri.

'At tvinge unge mænd til at indgå i militærtjeneste, og at afhente disse med bevæbnet mandskab ved manglende fremmøde, må betegnes som moderne statsslaveri – i bedste fald som kidnapning,' skriver han i en kommentar på Berlingske.

Han fortsætter i samme rille.

'Det ville være nøjagtig ligeså uetisk, hvis staten med vold og magt tvang unge til at uddanne sig inden for områder med mangel på arbejdskraft. Det er grundlæggende et spørgsmål om, hvorvidt vi som individer er til for og ejet af staten, eller om staten er til for og ejet af os,' skriver han.

Han henviser desuden til forhenværende chef for Forsvarets Værnepligt & Rekruttering, oberstløjtnant Jørgen Storm, der tidligere i Berlingske har givet udtryk for, at de værnepligtiges moral falder markant, når hæren er fuld af rekrutter, som hellere lavede noget helt andet.

'Værnepligten er et fortidslevn. Vi må erkende, at slaveri er en uetisk og nytteløs måde at bedrive forsvar på,' skriver han.

Venstres forsvarsordfører Peter Juel Jensen går i rette med den unge LA'ers holdninger.

»Det er meget langt ude at kalde det slaveri. Tværtimod er det en investering i det danske samfund,« siger Peter Juel Jensen og fortsætter:

»Vi giver folk en uddannelse, så de kan værne om Danmark. Det gælder både, hvis det værste skulle ske og vi skulle havne i en krigssituation, men det gælder også andre områder. Som værnepligtig lærer man førstehjælp, krisehjælp, brandslukning og meget andet. Det er ting, som man kan bruge, hvis man er vidne til en ulykke og skal hjælpe. Eller hvis Danmark rammes af terror,« siger Peter Juel Jensen.

Men det ændrer jo ikke på, at det er ufrivilligt. Kan du forklare, hvordan værnepligten adskiller sig fra slaveri?

»Man skal ikke have åbnet mange historiebøger for at vide, at slaveriet handlede om at udnytte folk. Endda selvom det kostede dem livet. Værnepligten handler om at beskytte hinanden og det samfund, som vi lever i,« siger Peter Juel Jensen.

Han vil i øvrigt gerne udvide værnepligten, så den ikke alene omfatter militærtjeneste.

»Jeg synes, det er en spændende idé at åbne op for andre ting, som man kunne udvide værnepligten med. Det kunne være at arbejde i Røde Kors, Natteravnene eller en anden organisation, hvor man kunne bruge sine kompetencer,« siger han.

Liberal Alliance, som deler regeringsansvaret, bakker dog op om deres ungdomsmedlem, bortset fra en enkelt ting.

»Værnepligten er ikke slaveri. Men jeg bryder mig ikke om, at staten skal tvinge folk til at udføre en opgave,« siger Liberal Alliances forsvarsordfører Carsten Bach.

»Vi så gerne værnepligten afskaffet. Vi ønsker, at Danmark bedst muligt bidrager til at løse de opgaver i NATO, som vi bliver pålagt. Værnepligten bidrager ikke til at løse nogle af de opgaver,« siger han.

Rent praktisk er der ingen, der aftjener værnepligt i Danmark i dag mod deres vilje. Der er overskud af frivillige og endda venteliste på at få lov til at aftjene militærtjeneste.