Mens regeringer forholder sig afventende, er de danske vælgere ifølge en ny måling klar til at anerkende Det Palæstinensiske Selvstyre som en selvstændig stat.

Frankrig og Sverige blev for nylig indskrevet på listen af lande, der anerkender Det Palæstinensiske Selvstyre som en selvstændig stat. Men herhjemme tøver den danske regering fortsat med at sige ja til sin egen målsætning fra regeringsgrundlaget. Det gør 48 procent af vælgerne derimod ikke.

I en ny meningsmåling foretaget af Norstat for netavisen Altinget.dk erklærer 48 procent af vælgerne sig nemlig parat til at anerkende Palæstina. Kun 18 procent svarer nej, mens 34 procent svarer »ved ikke«.

Målingen giver dog formentlig ikke et retvisende billede, påpeger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen (DF).

»Alt er afhængigt af den måde, man spørger på, og hvis jeg blev spurgt om det, ville jeg også svare ja. Men det helt centrale er, om man er parat til at anerkende landet, før det eksisterer, og før der er en fredsslutning med Israel. Der har blandt andet vores statsminister slået meget klart fast, at Danmarks holdning er, at en anerkendelse af Palæstina først kan ske efter en forhandlet fredsløsning med Israel, og det er jeg enig med hende i,« siger han.

Da Sverige i efteråret valgte at anerkende Palæstina som selvstændig stat, skete det blandt andet med argumentet om, at en anerkendelse kan være et rygstød til de moderate kræfter i Palæstina. Men det giver Søren Espersen ikke meget for.

»Det eneste, Sverige har gjort med anerkendelsen, er at ekskludere sig selv fra at være forhandler og mægler i denne konflikt. Israelerne taler ikke længere med Sverige, og det var det, de fik ud af det. Og det styrker heller ikke de moderate kræfter - det gør man ved, at de moderate kræfter gør langt mere for at lægge afstand til terroristgrupper som Hamas.«

Før Dansk Folkeparti vil være med til at blåstemple staten Palæstina, skal der foreligge en »forhandlet fredsløsning« med Israel, understreger udenrigsordføreren. Partiet er således lodret uenigt med Enhedslisten og SF, der i december 2014 forsøgte at få Folketinget til at anerkende Palæstina.