Forbedringer af dagpengesystemet ligger langt nede på vælgernes ønskeseddel, når der skal forhandles om næste års finanslov, viser en måling.

Det er ikke forbedringer af dagpengesystemet, der ligger vælgerne på sinde, når der i de kommende måneder skal forhandles om næste års finanslov på Christiansborg. Det viser en måling med 1.275 deltagere lavet af A&B Analyse for netavisen Altinget.

Her er vælgerne blevet spurgt om, hvordan de ville prioritere den pulje på 1,5 milliarder kroner, som regeringen har øremærket til ekstra velfærd. Og vælgerne peger på sundhed, ældre og folkeskolen som de vigtigste områder, mens dagpengeændringer først kommer ind på en delt fjerdeplads.

Både SF og Enhedslisten kræver dagpengelempelser i finanslovforhandlingerne, men ifølge finansminister Bjarne Corydon (S) bør de to partier have målingen i baghovedet, når finansloven skal forhandles.

»Det er helt op til dem, hvordan de vil spille deres kort. Jeg håber bare, at de her tal vil minde SF og Enhedslisten om, at de også har et ansvar for at være en del af et velfærdsflertal på andre områder end dagpenge. For dem kommer vi først til at diskutere næste gang, når vi har rapporten fra dagpengekommissionen,« siger han til Altinget.

Ministeren tilføjer, at der med velfærdspuljen er mulighed for forbedringer på flere væsentlige områder, hvis man respekterer, at regeringen er dannet på et klart regeringsgrundlag, når det gælder dagpengespørgsmålet.?Han understreger dog samtidig, at man skal »have respekt« for dagpengediskussionen, som ifølge ham »ligger mange mennesker på sinde«.

»Men denne måling illustrerer jo, at det er forkert, hvis man drager den konklusion, at det er det eneste, som betyder noget for danskerne i øjeblikket. Der er mange andre store udfordringer, som de ønsker prioriteret,« siger Bjarne Corydon til Altinget.

Alligevel holder både Enhedslisten og SF fast i lempelser som et centralt finanslovtema.

»Vores prioriteringer udspringer jo i høj grad af, hvad vi synes er vigtigst, mere end hvad der er mest populært. Men lempelser af dagpengereformen er ikke et ultimativt krav for os. Der mange velfærdsområder, der er vigtige,« siger Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix (Ø), til Altinget og peger på blandt andet ældre, daginstitutioner og sundhed som områder, partiet vil prioritere.

SFs finansordfører, Jonas Dahl (SF), ærgrer sig over, at »det kun er dagpenge, der fylder den offentlige debat« og slår fast, at partiet også ønsker flere penge til grøn omstilling, daginstitutioner, folkeskolen og psykiatrien.

BNB