Trods en finanslov med regeringen i 11. time frastøder Lars Løkke Rasmussen (V) stadig dobbelt så mange vælgere, som han tiltrækker. Målinger før og efter finanslovsaftalen viser, at vælgernes syn på Løkke som statsministerkandidat er uændret. Danskerne har gennemskuet, at Løkke ikke fik ret meget ud af finansloven, mener ekspert.

Venstre har stoppet blødningen i meningsmålingerne, og derfor forventede mange, at finanslovsaftalen med regeringen var det, der efter måneders stormvejr, genskabte Lars Løkke Rasmussens (V) troværdighed som toppolitiker.

Men Løkke skubber stadig næsten dobbelt så mange vælgere væk, som han tiltrækker – hvilket han også gjorde før finanslovsaftalen.

Det viser to målinger, Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4, henholdsvis før og efter, at Venstre indgik finanslovsaftale med regeringen den 26. november.

Både før og efter finansloven angiver tre ud af ti vælgere, at Lars Løkke Rasmussen får dem til at have mindre lyst til at stemme på et parti, der peger på ham som statsminister. Tilsvarende mener kun hver sjette vælger, at Løkke gør det mere attraktivt at stemme blåt.

Selv om Løkke løfter sig få procentpoint efter aftalen om finansloven er bevægelserne dog så små, at de er inden for den statistiske usikkerhed.

Valgekspert og professor Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, er overrasket over, at vælgernes syn på Lars Løkke er uændret.

»Vælgerne har ikke reageret på finansloven, som man kunne forvente. Der ligger den store GGGI-sag nok i baghovedet på mange vælgere stadigvæk, og der skal nok gå noget tid, før Løkke har rystet den af sig,« siger Kasper Møller Hansen.

Lektor Rune Stubager, Aarhus Universitet, konkluderer også, at GGGI-sagen klæber sig til vælgernes billede af Lars Løkke Rasmussen.

»Finansloven var ikke en gamechanger. Hvis man havde forestillet sig, at nu ville GGGI-sagen forsvinde som dug for solen, har man forregnet sig ret kraftigt,« siger han og oversætter vælgernes forbehold for Lars Løkke sådan her:

»Finansloven rykkede ikke politikken særligt meget til højre. Dermed var det måske ikke så meget, Løkke fik ud af det. Og i hvert fald ikke nok til at udviske det billede, der er tegnet af ham forinden,« vurderer Rune Stubager.