Venstres forebyggelsesordfører vil have sundhedsministeren til at holde sit ord og mindske de sociale skævheder i sundhedssektoren. Ny rapport viser, at der stadig er sociale forskelle i danskernes tandlægebehandlinger. V var selv imod at afsætte penge til tandsundheden, lyder det fra ministeren.

Hos Venstre efterlyser man en klar udmelding fra regeringen og sundhedsminister Astrid Krag (SF) om, i hvilken retning man vil gå i forhold til danskernes tandsundhed. Opfordringen kommer efter, at en ny rapport viser, at der på tandplejeområdet fortsat er forskel på, hvilken slags tandlægebehandling man modtager, så lavtuddannede får behandlende ydelser, som for eksempel fyldninger, når skaden på tænderne er sket, mens de højtuddannede får forebyggende behandling.

- Jeg savner en mere oprigtig og ærlig udmelding fra sundhedsministeren. Før valget meldte S og SF jo ud, at man ville uligheden til livs i det danske sundhedsvæsen. Rapporten her underbygger med al tydelighed, at det, at man fjernede tilskud til tandrensning ikke er en måde at komme uligheden til livs på, siger forebyggelsesordfører Jane Heitmann (V) til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun er glad for, at regeringen har sørget for tilskud til kontanthjælpsmodtagernes tandlægebehandlinger, men hun kritiserer, at man samtidig har fjernet tandrensningstilskuddet til de forebyggende tandrensninger. Hun mener, at man derved lader en stor gruppe, som ligger uden for kontanthjælpsmodtagerne, i stikken.

Sundhedsministeren afviser imidlertid kritikken fra oppositionspartiet:

- Jeg undrer mig over udmeldingen fra Venstre. Og man kan spørge sig selv, hvor Heitmann har befundet sig det seneste år. For vi har både i forbindelse med finansloven for 2012 og 2013 afsat penge til at styrke tandsundheden. Senest har vi sat 180 millioner kroner af, så kontanthjælpsmodtagere og andre med lave indkomster kan komme billigt til tandlægen. Det var Venstre imod. Så jeg har ærligt talt svært ved at tage kritikken seriøst, siger Astrid Krag i en skriftlig kommentar.

Rapporten fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning viser, at der er sammenhæng mellem uddannelsesniveau og tandlægebehandling. Tendensen er, at de lavtuddannede får behandlende ydelser, som for eksempel fyldninger, når skaden på tænderne er sket, mens de højtuddannede får forebyggende behandling. De opnår derfor en bedre mundhygiejne og sundhed.

4402 voksne borgere fra 13 kommuner har deltaget i undersøgelsen.