Venstre foreslår, at der bliver afsat satspuljemidler til en øget indsats for hashmisbrugere på ungdomsuddannelser. Socialdemokraterne er åbne for idéen.

Alarmerende mange unge dropper ud af deres uddannelse på grund af hashmisbrug, og tallet er i stigning. Derfor vil Venstres forebyggelsesordfører, Jane Heitmann (V), have sat penge af til en forstærket indsats, så unge ikke havner i hashmisbrug. Det skriver Radio24syv.

Pengene skal ifølge Jane Heitmann findes på satspuljen - de svages finanslov, som den også kaldes. Satspuljemidlerne går til sundhed og socialt udsatte og forhandles hvert efterår samtidig med den rigtige finanslov.

Jane Heitmann rejser debatten forud for efterårets forhandlinger, fordi en tidligere undersøgelse fra Forum100%, som er en organisation for produktionsskoler, gymnasier og andre ungdomsuddannelser, viser, at hash er en medvirkende årsag i hvert andet tilfælde, hvor en ung dropper ud af uddannelsen.

Og misbruget er kraftigt stigende, rapporterer uddannelsesinstitutionerne. Mellem fem og ti procent af en årgang har problemer, viser undersøgelsen, der blev afleveret til Folketinget i foråret og er gennemført på 17 uddannelsesinstitutioner landet over.

»Det kalder på en styrket indsats, så vi får samlet op på de unge, der falder ud, men også en styrket indsats, så de slet ikke når dertil,« siger Jane Heitmann til Radio24syv.

Og hun får støtte fra Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S). Han finder det »inden for rammen« at bruge penge på at bekæmpe hashmisbrug på ungdomsuddannelserne.

»Ungdomsuddannelser er et tidspunkt i livet, hvor de unge skal have den rigtige retning, og jeg ser da gerne, at lederne af de ungdomsuddannelser bliver målt på, at der ikke er for stort et frafald, og når hash er medvirkende til det, så lytter vi selvfølgelig,« siger han.

De Radikales sundhedsordfører, Marlene Borst Hansen (R), er enig i, at der er et problem, men hun vil ikke være med til allerede nu at øremærke penge fra satspuljen. Hun mener, at politikerne må have mere viden på området, selv om tallene er skræmmende.

»Det er et meget, meget stort problem, og regeringen har taget rigtig mange initiativer for at nedbringe frafaldet, og hvis det her er et langt større problem, end jeg havde regnet med, skal vi naturligvis også have en indsats på det,« siger Marlene Borst Hansen til Radio24syv.