Som oppositionsparti var Venstre kritisk over for S-R-SF's krav til virksomhederne. Nu bakker regeringen op.

København: Venstre-regeringen bakker nu op om den tidligere S-R-SF-regerings ligestillingspolitik, der blandt andet krævede, at de største danske virksomheder skulle opstille måltal for andelen af kvinder i ledelsen.

Det skriver Politiken.

Det sker, selv om Venstre i sin tid var stærkt kritisk over for rød bloks idé om at tvinge virksomheder til at lave en ligestillingspolitik.

Ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) skriver i et svar til Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, at regeringen ikke har i sinde at droppe kravet.

- De foreløbige erfaringer tyder på, at modellen er et effektivt redskab til at forøge andelen af kvinder i bestyrelser, samtidig med at virksomhedernes ledelsesret respekteres. Regeringen bakker på den baggrund op om modellen, skriver ministeren ifølge Politiken.

I en skriftlig kommentar til Ritzau uddyber Ellen Trane Nørby, at en dansk model er bedre end det "rigide kvoteforslag", der har ligget fra EU-Kommissionen.

Medlemslandene skød tidligere på måneden forslaget ned. Men der arbejdes ifølge ministeren stadig på fælles EU-regler, som landene dog kan blive undtaget fra, hvis de har en national ordning.

- Vi vil hellere have en dansk regulering end EU-regler på det her område, skriver Ellen Trane Nørby.

Venstres ændrede holdning vækker glæde hos Rasmus Horn Langhoff.

- Det er nye toner fra Venstre, men toner, som jeg sætter stor pris på. Man må vel i bagklogskabens klare lys sige, at de var måske lige hysteriske nok, da vi havde debatten om det her lovforslag, men jeg er glad for, at de har besindet sig, siger han til Politiken.

De nye toner fra regeringen modtages ikke med kyshånd i den borgerlige fløj af Folketinget.

- Jeg forstår egentlig ikke, hvad der har fået Venstre til at skifte så markant synspunkt. Vi har i hvert fald det samme synspunkt, som vi havde, da sagen var i salen i sin tid, siger De Konservatives ligestillingsordfører, Mette Abildgaard, til Politiken.

Også Dansk Folkeparti og Liberal Alliance undrer sig.

Ifølge Ellen Trane Nørby er nogle af regeringens bekymringer om bureaukratiet ved den daværende regerings forslag ikke længere gældende.

/ritzau/