Sveriges stramninger for familiesammenføring rammer hårdere end Danmarks, men det vil ikke få flere til at søge mod Danmark, vurderer Venstres udlændingeordfører.

Selvom Sverige lægger op til at indføre strammere regler på asylområdet, vil det formentlig ikke få flere til at søge mod Danmark, da reglerne her samlet stadig er strammere end i Sverige, lyder vurderingen fra Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth (V)

»Det kan selvfølgelig have en effekt, så vi følger det meget nøje. Men med de omfattende stramninger, vi har indført, og nu indfører flere af, så ser jeg ikke, at der vil komme markant flere til Danmark,« siger han.

I fredagens Berlingske vurderer flere eksperter, at de strammere regler for familiesammenføring, den svenske regering præsenterede tirsdag, kan få flere asylansøgere til at søge mod Danmark.

Årsagen er, at reglerne for familiesammenføring kun gælder for flygtninge med såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus. I 2015 gjaldt det 60 procent af de flygtninge, der kom til Sverige, mens det i Danmark kun var otte procent. Årsagen er, at vi i Danmark i højere grad end i Sverige giver flygtninge ophold under FNs Flygtningekonvention, hvor stramningerne for familiesammenføring ikke gælder.

I Danmark forhandler de borgerlige partier og Socialdemokraterne netop nu om en ny række stramninger på udlændingeområdet, og her bliver der også skelet til Sverige, lyder det fra Marcus Knuth.

»Vi har hidtil ligget meget langt foran stort set alle landet i Europa, men nu hvor Sverige begynder at stramme op, kigger vi selvfølgelig på de enkelte dele, således at vi i det store hele sikrer, at vores stramninger er mere omfattende end deres,« siger han.

Ifølge Marcus Knuth har de lempelige asylregler i Sverige og Tyskland været medvirkende til, at flygtningepresset på Europa har været så højt, som det har de senere år.

»Der ville selvfølgelig stadig være kommet flygtninge til Europa, selvom Sverige og Tyskland havde kørt med en stram politik. Men jeg tror slet ikke, det ville have været i samme omfang, som det vi har set, der jo blandt andet er baseret på, at Sverige har holdt åbent hus og sagt, at alle automatisk ville få permanent opholdstilladelse og familiesammenføring.«

Det var ventet, at regeringen, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og Socialdemokraterne torsdag ville nå til enighed om en ny aftale om stramninger på udlændingeområdet, men uenigheder om etablering af flygtningelandsbyer fik parterne til at gå fra bordet uden en aftale.