V-politiker kræver nye svar fra Vilhelmsen i Zornig-sag

Socialministeren skal redegøre for, hvor mange ansøgere ud over Huset Zornig, hun mødtes med, inden hun fordelte millionpulje.

Et personligt møde mellem socialminister Annette Vilhelmsen (SF) og Huset Zornig dagen inden, ministeren tildelte en million kroner til projektet Stemmer på Kanten, udløser nu et paragraf 20-spørgsmål fra folketingsmedlem for Venstre Jacob Engel-Schmidt (V).

»Hvis Annette Vilhelmsen effektivt vil afkræfte, at Huset Zornig har fået en særbehandling, og at denne pulje er blevet oprettet udelukkende med det formål at give den til Lisbeth Zornig Andersens Stemmer på Kanten, så må hun fortælle os, hvor mange af de andre organisationer, hun også har holdt eksklusive møder med,« siger Jacob Engel-Schmidt.

Invitationen til mødet blev sendt 4. september, viser en mail fra Annette Vilhelmsens personlige sekretær til Huset Zornig, som Berlingske er i besiddelse af. Det er en uge efter, at socialministeren lovede en million kroner til Lisbeth Zornig Andersens arbejde med at få socialt udsatte borgere til at stemme.

Selve mødet fandt sted i ministeriet 18. september. Og dagen efter blev pengene tildelt.

Under et samråd i sagen 11. december nævnte ministeren kort, at hun havde holdt et såkaldt hilse-på-møde med Huset Zornig, hvor millionpuljen og ansøgningen fra Stemmer på Kanten

ifølge ministeren ikke blev drøftet. Selve mødet blev ikke diskuteret yderligere på samrådet.

Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen (Ø), kalder oplysningen om mødet »væsentlig« for sagen, og han vil nu have udvidet den planlagte advokatundersøgelse af forløbet, så den også omfatter socialministerens møde med Huset Zornig.

Oplysningen om mødet overrasker også Jacob Engel-Schmidt.

»Jeg er normalt en ganske aktiv lytter, men det var ikke noget, jeg fangede under samrådet for halvanden uge siden. Jeg undrer mig også, fordi jeg ikke er bekendt med, at andre af de 35 organisationer, der ud over Huset Zornig søgte om støtte, er blevet inviteret til lignende møder,« siger han og tilføjer:

»Derfor er jeg i færd med at udforme et paragraf 20-spørgsmål til ministeren, hvor jeg kort og godt beder ministeren redegøre for, hvilke af de andre 35 organisationer hun også mødtes med, forud for at Socialministeriet uddelte de i alt to millioner kroner«.

Jacob Engel-Schmidt opfordrer desuden Annette Vilhelmsen til at fremlægge referatet fra mødet, »så vi kan få indsigt i, hvad der egentlig er foregået«.

Stemmer på Kanten modtog én million kroner fra puljen.