Regeringen, SF og Enhedslistens nye pantaftale gør det åbenlyst dyrere at være dansk forbruger, mener Konservative. Venstre påpeger store mangler i planen.

Den nye pantaftale, som regeringen, SF og Enhedslisten onsdag er blevet enige om, er noget makværk.

Det mener Konservatives Mike Legarth (K), som finder det dybt uretfærdigt, at danskere - modsat vores svenske naboer - fremover skal betale 1,19 kroner i pant på dåser købt i Tyskland.

Den ene krone kan danskere indløse panten for i Danmark, men de 19 øre er tysk moms, som man ikke vil se skyggen af igen.

»Vi vil gerne have, at der er samme vilkår for danskere og tyskere, når de handler. Der skal være den samme afgift i Danmark og i Tyskland, sådan at det ikke kan betale sig at købe varerne i Tyskland. Nu giver vi altså en merpris på 19 øre, så det bliver åbenlyst dyrere at være dansk forbruger,« siger Mike Legarth.

Også Venstres Hans Christian Schmidt (V) rynker på brynene over den nye aftale. Han kalder hensigten for »god«, men påpeger samtidig, at der er store mangler i aftalen.

»Aftalen er ikke ordentligt gennemarbejdet. Den gælder ikke for alle, og den gælder heller ikke for alle egne af landet. Den er også risikabel at investere i, når vi ikke kan være sikre på, at dåserne kommer til Danmark, og det er også galt, at den tyske stat tjener penge på det - altså de 19 øre den beholder,« siger han og henviser til, at grænsehandelsbutikkerne ikke kan nægte at indføre pant, men de kan selv bestemme, om de vil sælge dåser med dansk eller tysk pant. Og mens en dåse med dansk pant kommer til at kost en krone plus 19 øre i tysk moms, får tyske dåser en pant på 1,85 kroner.

Dåser og flasker med tysk pant må tilmed tilbage over grænsen, hvis man vil have panten igen. Hans Christian Schmidt er derfor bange for, at den nye aftale kan have negativ indvirkning på danskernes indstilling til hele pantsystemet.

»Vi er vant til, at det, man betaler i pant, får man tilbage igen. Nu siger man så til forbrugerne, at de skal betale en krone og 19 øre, men at de godt nok kun får en krone igen, når de afleverer dåsen. Det er synd, for det ødelægger det system, som, vi har lært udenad, er et godt system.«

Det nye pantsystem skal ifølge Miljøministeriet indføres i 2018.