Både Venstre og Dansk Folkeparti vil stemple danskere, der drager i krig på Islamisk Stats side som landsforrædere, men det opererer man ikke med i straffeloven, lyder afvisningen fra justitsministeren.

Hvis en dansk statsborger tager til Nordirak og kæmper på Islamisk Stats (IS) side, er der ifølge Venstre og Dansk Folkeparti tale om landsforræderi.

De to borgerlige partier vil bruge det prædikat som løftestang for at straffe de såkaldte Syrien-krigere så hårdt som muligt.

»Hvis der lovgivningsmæssigt er nogen som helst mulighed for, at man kan få stemplet de her mennesker som landsforrædere, så synes jeg, at man skal gøre det,« siger Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen (V).

Beslutningen om at sende syv F-16-fly og i alt 280 militærpersoner til Nordirak, som Folketinget skal stemme om onsdag aften, gør det ifølge Dansk Folkeparti endnu mere relevant at tale om landsforræderi.

»Med det siger vi jo også, at vi er i krig med Islamisk Stat, hvis vi ikke var det i forvejen. Hvis man så stiller sig på den anden side i en krigskonflikt som den, så er man jo landsforræder set med mine øjne,« siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

Spørgsmålet om, hvorvidt man kan komme efter Syrien-krigere for at være landsforrædere, blev rejst under onsdagens samråd med justitsminister Karen Hækkerup (S) i Integrationsudvalget, hvor hun blandt andet skulle svare på en række spørgsmål om, hvordan det går med at bekæmpe radikaliseringen i Danmark og dermed rekrutteringen til IS.

Ministeren henviste i den forbindelse til den nyligt præsenterede handlingsplan fra regeringen, men afviste samtidig muligheden for at kunne tage prædikatet som landsforræder i brug.

»Det er sådan, at straffeloven ikke opererer med begrebet landsforræderi. Men vi gør selvfølgelig, hvad vi kan, for at få rejst tiltaler, hvis der har været sager om overtrædelsen af straffelovens paragraf 114 - terrorbestemmelsen,« sagde Karen Hækkerup.

Men både Dansk Folkeparti og Venstre mener, at man kan bruge netop paragraf 114, hvori ordet højforræderi bliver nævnt, til at stemple de selvudnævnte hellige krigere som landsforrædere.

»Ordet landsforræderi står der ikke, men den hedder jo landsforræder-paragraffen i folkemunde,« pointerer Peter Skaarup.

Derfor undrer det ham, at justitsministeren ikke krystalklart siger, at der er tale om landsforræderi, når en dansk statsborger griber til våben til fordel for IS.

»Skal vi for alvor bekæmpe Islamisk Stat, som både vi og regeringen vil, så bliver vi også nødt til at bekende kulør og sige tingene, som de er. Og selvfølgelig opfylder man betingelsen for at kunne blive straffet for det, hvis man deltager på Islamisk Stats side,« siger Peter Skaarup.

Venstre er klar til at udfordre Karen Hækkerup på spørgsmålet.

»Vi vil selvfølgelig dykke lidt længere ned i det her juridisk spidsfindige spørgsmål, for det er altså en meget grotesk situation, at man som dansk statsborger kæmper mod Danmark,« siger Martin Geertsen.

Venstre og Dansk Folkepartis iver efter at tage straffelovens paragraf 114 i brug, skal ses i lyset af, at den tillader fængselsstraffe på op til 16 år.