Man har mulighed for at indbringe sin sag for retten, hvis man har fået inddraget sit pas af politiet. Derfor er der ikke behov for en ændring af den omstridte Syrien-kriger-lov, mener Venstre og DF.

Er der mistanke om, at du drager til Syrien eller Irak for at tilslutte dig Islamisk Stat, kan du få inddraget dit pas af politiet. Det siger loven, der skal bremse potentielle Syrien-krigere.

Flere eksperter siger til Berlingske, at loven rammer skævt og er uklar. De mener, at loven krænker retssikkerheden, fordi passet kan inddrages udelukkende på en mistanke, og samtidig vides det ikke præcis, hvornår man er omfattet af reglerne. Men det afviser Dansk Folkeparti og Venstre.

De to borgerlige partier understreger, at der i loven er taget højde for, at borgerne kan få sin sag afprøvet ved en domstol, og derfor er der ikke behov for at ændre loven.

»Jeg er meget tryg ved den nuværende model. Det er for tidligt at begynde at ændre loven, men det er klart, at vi skal holde øje med, om der er ting, der virker uhensigtsmæssigt, så vi kan følge op på et senere tidspunkt,« siger retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Skaarup (DF).

Loven giver politiet mulighed for at inddrage passet, hvis der er mistanke om, at unge drager i krig i Syrien. Også selv om de unge danskere har tænkt sig at kæmpe med de kurdiske styrker eller andre oprørsgrupper mod Islamisk Stat.

»Det er et forholdsvis nyt fænomen, at vi ser denne her omfattende trafik af krigere, der drager til Syrien eller Irak. Det kalder på initiativer fra politikerne og myndighedernes side, og der kan man ikke være sikker på, at man har fundet alfa og omega, og har fuldstændig ramt præcis,« siger Peter Skaarup, der altså ikke mener, at der er grobund for at ændre i loven på nuværende tidspunkt.

Det bakkes op af Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen. Han understreger, at politikerne ikke krænker retssikkerheden, fordi borgerne kan klage over afgørelsen.

»Det er da rarere, hvis der var et endegyldigt bevis på bordet, men loven gør, at politiet kan reagere på mistankegrundlag. Derfor er der sat en sikkerhedsventil ind. Hvis mistankegrundlaget er for tyndt, så får man passet leveret tilbage gennem retten,« siger han.