Andelen af udenlandsk arbejdskraft i Danmark er på tre år steget med 21 procent. Det burde være arbejdsløse danskere, der tog de job i stedet, mener Venstre, der vil ændre udviklingen med en jobreform.

Rengøringsfirmaer, hoteller og restauranter har de seneste tre år fået en hel del flere udenlandske ansatte - den udenlandske arbejdskraft i Danmark er steget med 21 procent, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering ifølge DR Nyheder.

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen (V), understreger, at han ikke har noget imod udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde, men han så helst, at arbejdsløse danskere tog de mange job.

»Vi skal sikre, at flere danskere kommer i arbejde, og det skal kunne betale sig at arbejde. Derfor har vi brug for en jobreform, hvor vi laver et kontantloft og sætter skatten ned for de mennesker, der tjener mindst. Så sikrer vi, at danskere kommer på arbejdsmarkedet - og også tager job, der ikke er på det højeste løntrin,« siger Hans Andersen til Berlingske Nyhedsbureau.

Adspurgt om pengene er den eneste motivation for de arbejdsløse danskere, lyder arbejdsmarkedsordførerens svar:

»Der er arbejde at få, og vi skal sikre, at ledige danskere søger de her job - og det gør vi ved at sikre, at det kan betale sig at arbejde. Og så tror jeg faktisk, at langt de fleste danskere gerne vil stå op om morgenen og have et job.«

I en rundspørge, som DR Nyheder har lavet blandt 45 danske virksomheder i industrien, rengøringsbranchen og i hotel- og restaurationsbranchen, svarer 17 virksomheder, at de udenlandske ansatte udmærker sig positivt i forhold til danskerne. De er mere fleksible, arbejdsvillige, mindre syge og mere stolte af deres arbejde, lyder det.

»Jeg kan godt forstå, at virksomhederne gerne vil ansætte loyale og fleksible medarbejdere. Og det tror jeg også, at danskerne kan blive. De skal bare søge de job, som udlændingene tager nu. Danske arbejdsgivere vil gerne ansætte danskere, for så er der ingen sprogbarriere,« siger Hans Andersen.