Det er ikke optimalt, at F16-mekanikere på mission mod Islamist Stat er stressede og nedbrændte, erkender Venstre, som dog ikke vil trække de danske enheder hjem.

Det er en skam, at danske F16-mekanikere, der er udsendt som en del af flyaktionen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS), er forpustede, stressede og trætte.

Sådan lyder reaktionen fra Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen (V), efter flere tillidsmænd og en fagforening i tirsdagens Berlingske har råbt jagt i gevær over tilstandene hos de danske flymekanikere, der vedligeholder de danske F16-fly på basen i Kuwait.

»Det er brandærgerligt, at vi har en situation, hvor vi efterhånden har fået kørt personalet så langt ned, at de leverer sådan en besked. Der er ingen tvivl om, at når vi sender soldater ud, så er de spændt utroligt hårdt for. Og når en mission har taget så lang tid, som den her efterhånden har varet, så vil der komme tegn på nedslidning, og det er det, vi begynder at se nu,« siger V-ordføreren.

Danmark bidrager til kampen mod IS i Irak med i alt syv F16-fly, der siden oktober sidste år har været udsendt som en del af en international koalition mod terrorbevægelsen anført af USA. Missionen har til opgave at støtte de kurdiske og irakiske styrker, der kæmper mod IS, og siden den blev indledt, har de danske fly smidt flere end 350 bomber.

Det danske bidrag udløber til oktober, men Venstre har i sit regeringsgrundlag lagt op til, at Danmark fortsat skal deltage i flyaktionen mod Islamisk Stat.

Og trods udmeldingerne fra mekanikernes tillidsmænd og fagforening ser Peter Juel Jensen ikke behov for at ændre kurs og trække mekanikerne hjem til oktober som planlagt.

»Vi har jo indtrykket af, at det her virker. Det vil være spildte kræfter, hvis vi trækker enheden tilbage til Danmark nu midt i arbejdet,« siger han.

Ifølge Peter Juel Jensen er der i kølvandet på F16-mekanikernes situation god grund til både at få lavet en militærfaglig vurdering af, hvordan problemet løses, samt hive fat i andre parter i den internationale koalition.

»Vi må bede forsvarets ledelse om at se på, hvordan vi så kan komme personalet i møde, så de ikke får den nedslidning, vi ser her. Men gudskelov er vi ikke nede på missionen alene. Så vi må snakke med vores koalitionspartnere om, om vi eventuelt kan hjælpe hinanden, når det kommer til at servicere flyene,« siger han.

Advarslen om revner i stellene på de gamle F16-fly samt rekordhøjt sygefravær og adskillige stresstilfælde blandt mekanikerne på basen i Kuwait kommer fra i alt 14 tillidsrepræsentanter fra kampflyenes hjemmebase ved Vojens, Fighter Wing Skrydstrup, samt forsvarets største fagforening, Centralforeningen for Stampersonel.