Hovedparten af de 40.000 nye job, der er skabt det seneste halvandet år, er blevet besat af udenlandsk arbejdskraft. Det skyldes ifølge Venstre, at der ikke er tilstrækkelig incitament for danske ledige.

Regeringen oversolgte budskabet, da man forleden gik ud og triumferede over 40.000 nye arbejdspladser inden for det seneste halvandet år.

Sådan lyder det fra Venstres Claus Hjort Frederiksen (V), der reagerer på baggrund af tal fra Danmarks Arbejdsgiverforening (DA). De tal viser, at over 30.000 af de 40.000 nye arbejdspladser er gået til arbejdskraft fra udlandet.

»Jeg synes helt klart, at regeringen har oversolgt det som om, at det er danske lønmodtagere, det kommer til gavn. Det er det jo ikke, det viser tallene. Det burde regeringen rimeligvis have oplyst, da de så optimistisk fremlagde, at vi er ved at bevæge os ud af krisen,« siger den tidligere beskæftigelsesminister og nuværende medlem af Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

Han mener, at tallene viser, at det ikke kan betale sig for ledige danskere at tage et arbejde.

»Vi har et gedigent problem i Danmark, nemlig at det begyndende opsving, som regeringen har konstateret, vil gå danske lønmodtagere forbi, fordi jobbene hovedsagligt besættes af udlændinge. Det er stærkt bekymrende,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Spørgsmål: Men det er vel fint, at virksomhederne kan skaffe den nødvendige arbejdskraft fra udlandet?

»Selvfølgelig løser det på den korte bane virksomhedernes behov for arbejdskraft. Hvis de ikke kunne få arbejdskraften, ville også den produktion flytte ud af landet. Men det understreger, at vi har det problem i Danmark, at det for lønmodtagere ikke kan betale sig at tage et arbejde og gå fra kontanthjælp til et job. Det er et problem, vi er nødt til at få løst, hvis vi skal gøre et indhug i ledighedskøen,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Af samme grund er Venstre fortaler for en jobreform, der skal gøre det mere økonomisk attraktivt for eksempelvis kontanthjælpsmodtagere at tage et job.