Miljøminister Eva Kjer Hansen vil give pantaftalen mellem Danmark og Slesvig-Holsten et eftersyn. S beder den ny minister om at tænke sig om, så aftalen ikke bryder sammen.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) skulle kun sidde på sin nye ministertaburet i to dage, før hun meldte sig klar til et opgør med den pantaftale, som daværende miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i maj indgik med regeringen i Slesvig-Holsten.

Aftalen betyder, at danskere skal betale pant af øl- og sodavandsdåser købt syd for grænsen, og til det formål skal der senest i 2018 indføres et system, som skal håndtere mere end en milliard øl- og sodavandsdåser fra grænsehandlen.

Prisen anslås til at være op mod 1,2 milliarder kroner, men inden man kaster sig ud i så massiv en investering, vil den ny minister sikre sig, at pantaftalen er holdbar og fri for smuthuller.

»Det er vigtigt for mig, at vi finder en god aftale om pant på dåserne i grænsehandlen, så vi undgår, de bliver smidt i naturen. Jeg vil dog gerne give den eksisterende aftale et eftersyn, for vi skal i hvert fald undgå at overinvestere,« siger Eva Kjer Hansen.

Hun understreger, hun er tilhænger af at indføre dåsepant på dåser købt syd for grænsen. Men ministeren vil have en pantaftale, som »giver mening og virker«. Hun henviser til, at butikskæden Fleggaard allerede få dage efter SR-regeringens aftale blev indgået, havde fundet en metode til at undgå dåsepanten.

»Vi skal have kigget nærmere på eksempelvis den melding fra Fleggaard, der går på, at man kan lave online-handel med butikken i Mecklenburg-Vorpommern, som ikke er omfattet af pantaftalen, og derved omgå reglerne. Vi skal af med alle smuthuller, før vi investerer så mange penge,« siger Eva Kjer Hansen.

Socialdemokraternes miljøordfører, Maja Panduro (S), frygter, at Tyskland og Slesvig-Holsten trækker stikket, når den ny V-minister vil genforhandle en pantaftale, der ellers allerede er underskrevet.

»Jeg håber, man vil tænke sig rigtig godt om. Ministeren er i sin gode ret til at forhandle pantaftalen, men hvis hun gør det, risikerer man at sætte det over styr, som syv ministre fra skiftende regeringer har kæmpet for over ti år. Derfor appellerer jeg til ministeren om ikke at rive den nuværende aftale i stykker. Den er god for både miljøet og for de danske arbejdspladser i Sønderjylland,« siger Maja Panduro.

Dansk Folkeparti er også klar til at genforhandle pantaftalen, da »den hverken er god for miljøet eller de danske statsborgere«.

»Helt simpelt diskriminerer pantaftalen danskerne, og den betyder, at alle med et rødbedepas kommer til at betale pant, mens hverken svenskere, nordmænd eller østeuropæere skal,« siger miljøordfører Pia Adelsteen (DF).

»Det virker som om, Kirsten Brosbøl har troet, at det kun er danskere, der sviner i naturen,« siger Pia Adelsteen.

Den udmelding er Maja Panduro dog ikke enig i:

»Den her aftale er rigtig god for miljøet. Jeg lytter meget gerne, hvis Eva Kjer Hansen er i stand til at få en endnu bedre aftale i hus, men jeg advarer bare om, at man ikke må rive den indgåede aftale itu, da det vil skade både miljø og erhverv,« siger Maja Panduro.

De Konservative støtter princippet om en pantaftale for miljøets skyld, men K vil ligesom V og DF genforhandle flere elementer i aftalen.