En ting er dårlige meningsmålinger for regeringen i den hjemlige andedam.

Her til morgen lykkedes det justitsminister Morten Bødskov at vække EU parlamentets vrede på en måde, så EU-kommissionen nu truer med at suspendere samarbejdet med det danske formandskab resten af perioden.

Under den timelange debat i parlamentet tirsdag morgen skulle Morten Bødskov forsvare, at EU's ministerråd vil vedtage ændringer i EU's ydre grænsekontrol uden at inddrage parlamentet, der har et medansvar for lovgivningen.

Læs også:

Det danske formandskab blev kaldt både »højredrejet«, »antidemokratisk« og »populistisk«.

- Det var så ubehageligt, jeg var rystet. Jeg har aldrig før oplevet noget lignende i parlamentet.Vi danskere kiggede engang på hinanden, for det var ubehageligt og krumme-tæer-agtigt. Det er uværdigt at komme med 'buh'-råb efter hinanden, men der er ingen tvivl om, at der var store følelser på spil, siger Christel Schaldemose.

- Når man på samme tid fratager parlamentet indflydelse, og piller ved Schengen-aftalen, så er der tale om sprængfarlig dynamit. Det gør man ikke ustraffet, forklarer Christel Schaldemose.

Venstre: Det var så ubehageligt

Venstres Jens Rohde oplevede det på samme måde.

- Det var bare ikke rart. Det var så ubehageligt. Det begyndte allerede i går, hvor hele den danske repræsentation blev grinet og buhet ud fra udvalgsmødet, fortæller Jens Rohde.

Han fortæller, at han forsøgte at advare Bødskov om ikke at bruge samme retorik overfor parlamentet, som han havde brugt overfor udvalget. Men Bødskov lyttede ikke.

- Problemet er, at han tilbød parlamentet 'dialog'. Dermed glemmer han, at parlamentet med Lissabon-traktaten fik et medansvar for lovgivningen, og vi vil ikke acceptere at blive talt til som en flok NGO'er. Derfor blev reaktionen selvfølgelig så hård, siger Jens Rohde (V).

Læs også:

- Han skulle aldrig være gået ind i det rum. Det må aldrig ske. Det er en fuldstændig forudsigelig situation. Men regeringen har åbenbart travlt med at få sat flueben ved så meget som muligt inden sommerferien, at alt andet bliver sat i spil, siger Jens Rohde.

Både Rohde og Christel Schaldemose vurderer klart, at det danske formandskab har mistet respekt på sagen.

»Der er ikke længere nogen goodwill for Danmark. Det løb er kørt. Det er ærgerligt, for jeg synes, at det danske formandskab har været godt. Og så kommer denne sag, så det ender med, at det er den, der står tilbage i folks bevidsthed i stedet for alt det gode benarbejde«, siger Christel Schaldemose.

Jens Rohde forudser allerede, hvordan Helle Thorning vil blive modtaget, når hun skal holde sin afgående tale som EU-formand til parlamentet.

- Det her er et helt grotesk nederlag. Hun vil blive 'blown-out-of-parliament', når hun møder op, forudser Rohde.

Sagens hovedperson, justitsminister Morten Bødskov giver indtryk af, at være rimelig upåvirket af situationen.

- Det var ikke ubehageligt, sådan er politiske debatter engang i mellem, og det helt som forventet. Vi har lavet en aftale, som styrker kontrollen med EU's ydre grænser, dæmmer op for illegal indvandring og samtidig giver EU-borgere mulighed for at rejse frit over grænser. Det er en diskussion, der vækker mange følelser, og som formand for rådet er det mit ansvar at præsentere det overfor parlamentet.

Men parlamentets vrede gik på, at de ikke blev inddraget i beslutningen?

- Jeg lytter til parlamentet, og de 27 lande har indgået en aftale, som styrker parlamentets og rådets indflydelse.

Hvordan var det at blive grinet af og buhet ud og kaldt de værste skældsord?

- Folk må selv tage ansvar for deres adfærd. Jeg er formand for rådet, og vi har i ganske mange måneder haft et tæt samarbejde om denne sag, også på embedsmandsniveau.

Hvorfor tror du så, at de blev så sure?

-Spørgsmål om grænser vækker altid mange følelser i folk, og det gjorde det også i dag. Men den aftale vi har lavet i dag, er samtlige 27 medlemslande enige i. Det er en meget stor sejr for regeringen at få den i hus, siger Morten Bødskov.