Anders Fogh Rasmussen har en amerikansk spion i sit Private Kontor i Nato, afslører Wikileaks

- Vi anmoder på det kraftigste om, ikke at foregribe de allieredes diskussion ved at annoncere et nyt Nato-Rusland initiativ, som ikke er blevet formelt vurderet af alliancen.

Sådan skrev USAs udenrigminister Hillary Clinton til NATO's danske generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i september 2009.

Det kunne af flere årsager have været interessant at se den tidligere danske statsministers ansigtsudtryk i sekunder efter, han havde læst den helt usædvanligt bryske henstilling.

Dels har det næppe passet den egenrådige og temperamentsfulde generalsekretær således at blive kaldt til orden.

Men først og fremmest er Anders Fogh Rasmussen givetvis blevet rasende fordi, at Hillary Clinton tydeligvis er i besiddelse af en viden, hun aldrig skulle have haft. Viden, som kun kan stamme fra hans egen absolutte inderkreds.

På den tid barslede Fogh nemlig i dyb hemmelighed med et kontroversielt initiativ: Han ville gerne etablere et stærkt samarbejde mellem Nato og den russiskdominerede forsvars-alliance Collective Security Treaty Organization (CSTO).

Og ifølge de lækkede dokumenter, skal han overfor sine mest betroede medarbejdere i sit Private Kontor have arbejdet på et forslag, som han ville præsentere på et kommende topmøde, og erklæret sig villig til at strække sig (og sit mandat som generalsekretær) væsentligt længere, end flere medlemslande - USA inkluderet - ville føle sig godt tilpas ved.

Desuden skal han have forsøgt at gøde jorden i CSTO for et sådant samarbejde ved på forhånd at diskutere nogle af sine idéer med russerne.

Men det fik Hillary Clinton med sit bryske brev altså sat en stopper for.

Anders Fogh Rasmussen endte med aldrig at fremlægge forslaget for medlemmerne af Nato-alliancen.

Episoden er blot en af mange, der tydeligt viser, at USA har en muldvarp placeret helt tæt på Anders Fogh Rasmussen.

Den 250 sider lange, hemmeligtstemplede rapport, som Wikileaks har fået kløerne i, og som den norske avis Aftenposten har publiceret på sin hjemmeside, omtaler rapporten også kilden i hemmelighedsfulde vendinger og fastslår, at denne kilde har brug for 'ekstrem beskyttelse' mod at blive afsløret.