Integrationsminister Inger Støjberg vil få kritik for sin hårde udlændingekurs på Venstres hovedbestyrelsesmøde på Hotel Crowne Plaza på Amager fredag.

Den hårde udlændingepolitik er blevet et problem for et stort mindretal i både Venstre og hos Socialdemokraterne. En efter en begynder folk på forskellige niveauer i de to store partier at sige fra overfor teltløsninger, annoncer og konfiskering af ejendele. På det seneste har flere politikere meldt sig ud af Venstre i protest mod udlændingepolitikken, blandt andet EP-medlem Jens Rohde og tidligere MFer Marion Pedersen.

»Hvor meget kritik, der kommer, afhænger nok lidt af, hvordan ugen går. Men der er nok ingen tvivl om, at det kommer op,« siger Inge Dorte Mandrup, formand for Venstre i Norddjurs og medlem af Venstres hovedbestyrelse.

Hun er én af dem, der ikke længere kan genkende sig selv i Venstres udlændingepolitik.

»Jeg kan ikke lide tonen i debatten, og jeg er utryg over den politik, min regering fører. Jeg er bekymret for de stakkels flygtninge. Jeg tror, ligesom Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Andreas Kamm, at flygtninge er nogle, der flygter væk fra noget. Jeg tror ikke, det er for sjov, at de rejser mange tusinde kilometer væk, bliver adskilt fra deres familie og skal finde et ståsted i et fjernt land. Og jeg synes, det er uheldigt at vi påtvinger dem dårlige løsninger som f.eks. teltlejre, når der utvivlsomt er ledige kvadratmeter andre steder.«

»Annoncerne bryder jeg mig heller ikke om, og jeg har kæmpet imod dem, siden ideen først dukkede op. Jeg synes, det er primitivt, jeg tror ikke, det har nogen effekt, og de giver Danmark et dårligt omdømme. Selvfølgelig skal vi gøre noget for at regulere tilstrømningen, men vi behøver jo ikke at halse efter Dansk Folkeparti. Og Socialdemokraterne halser jo med. Selvfølgelig er flygtningekrisen en udfordring, men jeg mener nu også især, at det er vælgerflugten til Dansk Folkeparti, vi ligger under for. Og det synes jeg er uheldigt,« siger Inge Dorte Mandrup.

I Berlingske onsdag skrev 10 Venstre-folk et kritisk debatindlæg, hvor de bad om at ’få ordentligheden tilbage’.

»Retorikken er for hård. Der er for meget symbolpolitik. Vi vil have ordentligheden tilbage og lave noget reel politik, der faktisk virker,« siger en af medunderskriverne Merete Due Paarup, byrådsmedlem i Kolding.

»Smykkesagen har støjet for meget. Når retorikken er hård fra ledelsen, er det jo det, der spreder sig ud i byrådssale, debatspor og sociale medier. Kæden hopper af i debatten. Vi burde sætte os ned og snakke med hinanden og inddrage dem, vi taler om, flygtningene, og finde løsninger sammen. Vi tror simpelthen ikke på den måde, det bliver håndteret på nu. Vi tror også, det sker for at please Dansk Folkeparti – det er ikke sund Venstre-politik. Det er derfor nogle af os på bagerste række, rækker hånden op,« siger Merete Due Paarup.

Byrådskandidat for Venstre i Skanderborg, Peder Porse, har ikke været med til at skrive debatindllægget, men er enig:

»Jeg håber partiets ledelse læser det og tænker over det. Venstre har grundlæggende nogle holdninger, som er udfordret af nogle af de initiativer, regeringen er kommet med. Venstres grundholdninger tager jo udgangspunkt i individet,« siger Peder Porse.