Kommentatorerne Hans Engell og Peter Mogensen forklarer hvorfor de og andre tog fejl, da SF skiftede formand og da skattereformen blev blå i stedet for rød.

- Med dem, der har sagt nej til at stille op, så er der ingen, der kan slå Astrid Krag, sagde en af landets mest respekterede politiske kommentatorer Hans Engell, da formandskampen i SF var en uge gammel.

Men han tog grueligt fejl.

BT har samlet en lille buket af de vildskud og løsagtige spådomme, som landets mange politiske kommentatorer har begået. Især to begivenheder har givet anledning til mange lodret forkerte analyser og spådomme: Skattereformen i juni og formandsvalgkampen i SF.

I dag ærgrer Hans Engell sig over, at han tog fejl.

- Hvis der er et sted, hvor jeg har undervurderet tingene, så er det den interne utilfredshed i SF med Villy Søvndal. Det skyldes, at dem jeg primært taler med, er folk på Christiansborg. Jeg taler jo ikke så meget med menige SF’ere et eller andet sted. Jeg havde ikke set det komme. Det må jeg sige. Ingen havde på det tidspunkt hørt om Annette Vilhelmsen, siger han.

Peter Mogensen er som Hans Engell en flittigt benyttet kommentator på TV2News, hvor han udgør den ene halvdel af duoen Mogensen og Kristiansen.

- I al fairnes skal jeg have point for at sige på tv, at selv en chimpanse kunne vinde over Astrid Krag, siger Peter Mogensen.

Andre gange kan det godt være, at han tog fejl. I tilfældet Astrid Krag mener han ikke, at der er noget at komme efter.

- Jeg fik et par dage efter en sms fra Annette Vilhelmsen. Hun skrev: ’hilsen chimpansen’, så jeg gik ikke så meget i gyngen som mange andre, siger han.

Hans Engell minder om, at kommentatorerne ikke har en facitliste at gå frem efter. Når det gælder regeringens skatteaftale med V og K fra i sommer, var forløbet næsten tumultarisk og i hvert fald umuligt at forudse, både for de involverede og alle andre. Først var Venstre inde, så ude. Længe var Enhedslisten inde i varmen, mens Løkke tog mod Rio. Så røg de ud igen, da Løkke og Corydon vendte rundt på en tallerken og lavede forlig.

- Kendsgerningen er, at det ofte er resultatet af nogle tilfældigheder om store forlig falder ud til den ene eller den anden side. Man kan sige, at hvis EL havde slået hurtigere til på grundlag af den skitse, der lå, så havde det været et forlig med Enhedslisten. Det var meget tæt på, at det var endt med en rød skattereform, men det gjorde det så ikke. Jeg fejlvurderede lidt, at regeringen turde gå uden om Enhedslisten med risiko for at få ballade om finansloven, siger Hans Engell.

Peter Mogensen erkender, at skatteaftalen også totalt kom bag på ham.

- Hvis man skal tage fejl, er det trist at gøre det på de store ting som en skattereform. Det tog fusen på mange, og vi er flere, der bør ærgre os. Politikerne fik også et chok. Jeg vedstår mig bukkende og nejende fadæsen, siger han.

På et andet punkt gik han også galt i byen. Peter Mogensens analyser af efterlønsreformen i sommeren 2011 har undret mange, fordi det gik helt anderledes, end han skrev. I mindst fire klummer i Politiken hævdede han, at forhandlingerne ville bryde sammen og udløse valg. Men Løkke fik en stor aftale i hus med Margrethe Vestager og Pia Kjærsgaard om afvikling af efterlønnen.

Hvorfor skrev du, at rød blok var færdig, hvis Vestager indgik den aftale?

- Vel, jeg missede den konkrete sag, men spørgsmålet er, om det i det lange løb ikke kommer til at holde stik. De aftaler, Vestager indgik med Løkke dengang, kom i høj grad til at præge regeringen i ’det sorte tårn’ og splittede den røde blok på et eller andet plan, siger Peter Mogensen.

Her er et udpluk af Hans Engells spådomme, der ikke holdt:

- Pointsystemet kommer til at bestå. Sagt 26. september 2011. Men 3. oktober besluttede regeringen at afskaffe det, og i sommer blev lovændringen vedtaget.

- Det ligner en rygende pistol. Sagt 13. december 2011 om en lydfil, der kunne belaste spindoktor Jacob Winther i lækagesagen. Politiet var ikke enig og droppede sagen.

- I mine øjne er den nye udmelding på ingen måde et udtryk for, at der nu alligevel er en chance for en borgerlig skattereform. Sagt 21. juni. 2012. Den følgende dag fik landet en borgerlig skattereform.

- Et folketingsvalg i december eller januar er rykket nærmere. Sagt 23. juni 2012, dagen efter skatteaftalen med V og K. Med fire dage tilbage af året kan et valg i december næppe nås.

- SF kan tvinges til at forlade regeringen, fordi formandsopgøret spidser stadig mere til mellem Annette Vilhelmsen og Astrid Krag. Sagt 28. september 2012.

- Løkke udskriver valg 12. april (2011). Han er nødt til at holde det inden påske, ellers kommer han hen i maj, hvor folk begynder at tænke på sommerferie og palmer. Sagt 29. december 2010. Løkke udskrev valg til 15. september 2011.

Her er et udpluk af Peter Mogensens spådomme, der ikke holdt:

Om det konservative formandsvalg sagde Mogensen, at Brian Mikkelsen tog over. Det blev nu Lars Barfoed:

- Lene Espersen er gået. Nu peger pilen - mest - på Brian Mikkelsen som ny konservativ partileder. Sagt 15. jan. 2011.

Om Birthe Rønn-sagen sagde Mogensen, at hun ikke blev fyret. Det blev hun:

- Ikke meget taler for, at statsministeren skal ryge med på folkestemningen og fyre Rønn uden fældende beviser i de konkrete anbefalinger hun fik i august 2008. Sagt 3. mar. 2011.

Om tilbagetrækningsreformen og 2020-planen i sommeren 2011 forudsagde Mogensen gentagne gange, at forhandlingerne om efterlønnen ville bryde sammen og ende i valg. Men Løkke indgik 13. maj stor aftale med DF og R om tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

- Hvis Løkke lander en 2020-aftale med De Radikale og meningsmålingerne umiddelbart efter ser fornuftige ud for Løkke, så trykker han på valgknappen inden tirsdag. Sagt 11. maj 2011.

- Såfremt Løkke kan levere et efterlønsforlig med Pia Kjærsgaard, der afskaffer efterlønnen, vil den radikale Margrethe Vestager levere stemmer hertil. Sådan kørte den kontroversielle historie i gårsdagens udgave af Børsen. Men historien holder ikke. Af følgende grunde. Skrevet 12. mar. 2011.

- Laver hun (Vestager) forlig med Løkke, er rød blog færdig. Skrevet 15. apr. 2011.

- Det er nu helt afgørende for Løkke at erkende sit sammenbrud. Konklusionen er enkel: se at få afsluttet de 2020–forhandlinger og kom videre. Skrevet 2. maj 2011.

Om Liberal Alliance siger Peter Mogensen i december 2009:

- Det her, det er game over. Partiet er jo under afvikling, og det er meget få interessante ting, der kommer derfra.

Om skatteaftalen fra 2012:

-  Venstre er de facto tjekket ud af forhandlingerne med regeringen. 29.maj 2012 i Kraka.