Danske Studerende Fællesråd advarer mod trenden med elitespor på landets universiteter, som, de frygter, vil skabe A- og B-uddannelser. Regeringen vil derimod styrke universiteternes talentpleje.

Danmarks Tekniske Universitet har det, Aarhus Universitet Syddansk Universitet har det og Københavns Universitet får det snart: Elitespor for de særligt ambitiøse og talentfulde universitetsstuderende.

»Det er helt sikkert det første bekymrende skridt i retning af A- og B-programmer, og det skal vi omtænke,« siger formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Jakob L. Ruggaard til Berlingske Nyhedsbureau.

Advarslen kommer i forbindelse med, at regeringen i næste uge fremlægger et lovforslag, der giver de videregående uddannelsesinstitutioner bedre mulighed for at lave særlige tilbud til elitestuderende, blandt andet ved at talentprogrammer kan fremgå af eksamensbeviset. Samtidig er Københavns Universitet på trapperne med et særligt talentprogram for cirka 100 studerende, der giver kurser i entreprenørskab i tæt samarbejde med virksomheder og uddannelse i vækstlande som Brasilien og Indien, skriver Politiken fredag.

Trenden med eliteuddannelser er blandt for at i mødekomme de studerende, der vil gå forskervejen efter endt uddannelse. På Aarhus Universitet kræver får elitesporene på for eksempel fysisk og nanoscience ekstra undervisning og en arbejdsuge løber op i mellem 50-60 timer, har universitetets prodekan tidligere vurderet. Jakob L. Ruggaard understreger, at universiteterne har pligt til at lave et bundniveau af undervisning, så alle studerende i princippet var klædt på til at kunne forfølge en forskerkarriere. Hvis man isolerer nogle af de fagligst stærkeste studerende fra de almindelige studerende, vil det også gå ud over uddannelsernes niveau, mener han.

»Helt overordnet så er faldgruppen, at man gør op med måden, man tænker uddannelse på i Danmark, hvor vi tænker uddannelse for os alle sammen og ikke kun for en lille gruppe. Jeg tror på, hvis vi får lov til at møde andre talenter med andre baggrunde og andet viden og diskutere med dem faget igennem, så bliver vi alle sammen endnu dygtigere af det,« siger han og opfordrer universiteterne til, at alle studerende, uagtet karaktersnit, i det mindste kan søge elitesporene.

Forskningsordfører for Socialdemokraterne, Jeppe Bruus (S), mener ikke, at der er fare for A- og B-undervisning på universiteterne som følge af trenden med elitespor for udvalgte elever.

»Det er en god ide, at de dygtigste forskere og studerende bliver endnu dygtigere, og det har vi brug fordi, det er med til at genere vækst og arbejdspladser. Tanken er ikke at understøtte, at der udvikler sig A- og B-uddannelser, så den frygt synes jeg er overdrevet,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.