SF's formand Pia Olsen Dyhr slog et ulmende oprør ned, da hun beklagede fodfejl

Hvad der på forhånd lignede et rædselsfuldt landsmøde for Pia Olsen Dyhr, blev i stedet vekslet til taktfaste klapsalver, da SF-formanden lørdag formiddag gik på talerstolen i Odeon i Odense og gav græsrødderne sin uforbeholdne undskyldning.

Baggrunden er, at SF først havde givet tilsagn om at støtte regeringens forslag om at indføre en såkaldt nødbremse, hvis asylstemet bryder sammen. Men da man opdagede, at denne nødbremse også vil omfatte uledsagede flygtningebørn, fik man kolde fødder og ændrede kurs.

»Vi gjorde ikke vores forarbejde godt nok, og det skal jeg være den første til at beklage,« sagde Pia Olsen Dyhr.

Undskyldningen blev godt modtaget.

»Det synes jeg er helt fair,« siger partiets ordfører på sagen, Holger K. Nielsen.

»Det var godt gjort af formanden,« siger Karsten Hønge.

Lisbeth Bech Poulsen mener det er godt, at Pia Olsen Dyhr ikke »dumstædigt« holdt fast i en forkert politik.

»Baglandet var bekymret. det samme var de organisationer, vi lytter til, og så skal man vi: Beklager, det var en fejl. At sige at man er blevet klogere er måske lidt for brugt. Men hvis man siger at man lytter til medlemmerne, skal man også være åben og ærlig om sine fejl,« siger hun.

Pia Olsen Dyhr undskylder fadæsen under Folketingets behandling af nødbremse-forslaget forleden med, at hun forventede, at hensynet barnets tarv altid vil veje tungere end asylreglerne.

Det kunne man læse i lovforslagets bemærkninger. Men da integrationsminister Inger Støjberg senere slog fast, at nødbremsen vil gælde alle - også 10-årige børn, tvang hun SF til at fremsætte et ændringsforslag, der slår fast, at børn undtages fra reglerne.

»Vi er ikke dummere, end at vi lytter til baglandet, og vi er faktisk blevet klogere. Jeg er så træt at politikere, der har travlt med at sige, at vi drejer lige kursen, men holdningen er den samme, og vi har ikke taget fejl. Nej, vi er ikke supermennesker,« siger Pia Olsen Dyhr.

Balladen om nødbremsen fik ekstra næring, da Özlem Cekic anklagede SF for at have mistet sit politiske kompas og meldte sig ud af partiet. På vej ud af døren gav hun udtryk for, at hendes gamle parti altid lige skal lodde stemningen, inden man beslutter sig. Derfor får SF's kovending ikke hende tilk at ændre sin beslutning om at forlade det parti, hun var medlem af i 14 år og sad i Folketinget for indtil valget i 2015.

Pia Olsen Dyhr er ked af , at Özlem Cekic har forladt SF, men hun afviser kritikken.

»Jeg mener vi har et fint politisk kompas. SF ligger der, hvor vi skal ligge - i realpolitikken. Det er min stil at skabe forandringer, og ikke bare skrive det rigtige på facebook,« siger hun.

Efter tre år som formand er det lykkes Pia Olsen Dyhr at genskabe en tro på, at partiet har en fremtid. Medlemmerne er begyndt at vende tilbage, og partiet ligger stabilt omkring 5 pct. i meningsmålingerne. Hvis regeringsdeltagelse skal komme på tale igen, og det vil partiformanden ikke udelukke, er det dog nødvendigt at bliver væsentligt styrket ved næste valg. SF har lige nu syv mandater i Folketinget.