Det bliver hårdt arbejde for statsminister Helle Thorning- Schmidt at skrive årets nytårstale. Det er planen, at den skal være offensiv, indgive nyt mod i befolkningen og være med til at vende stemningen. Men der er ikke meget lys for enden af tunnelen for Helle Thorning-Schmidt. Meget er gået galt for statsministeren og regeringen op mod årsskiftet. Og forude venter en række problemer - en upopulær folkeafstemning, og et europa-parlamentsvalg, hvor S er truet af tilbagegang.

Den socialdemokratiske folketingsgruppe forsøgte at tage sig sammen og holde humøret oppe på gruppemødet i tirsdags.

’Tristhed og tunghed har intet værd på vor erobringsfærd', sang de ved mødets begyndelse. De kamplystne linjer står i sangen ’Ungdom er ikke de sløvede sind’ af arbejderdigteren Oskar Hansen, der også har skrevet ’Når jeg ser et rødt flag smælde’. Men mange i gruppen er modløse og skeptiske efter ministerrokaden og finansloven. De tør bare ikke brokke sig, vurderer en kommentator.

Planen var at lave en nem finanslovsaftale med Enhedslisten. Der var sat 1-2 mia. kr. af til at formilde Johanne & co. til uddeling af gaver til ældre og ledige. Fagbevægelsen så frem til at få fradraget på fagforeningskontingent tilbage. Det kunne endda have skabt vækst ved at øge købekraften med en mia. kr.

Derefter skulle Helle Thorning-Schmidt sætte trumf på med en offensiv ministerrokade i januar eller februar. Mens Venstre var styrtdykket i meningsmålingerne på grund af Lars Løkke Rasmussens 1. klasses rejser til GGGI-møder. Men Thornings plan holdt ikke.

Enhedslisten, der havde allieret sig med FOAs formand, Dennis Kristensen, og med Ældre Sagen, spillede højt spil og satsede alt på at få to ugentlige bade til ældre skrevet ind i lovgivningen. Efter 33 møder gav finansminister Bjarne Corydon (S) op og forsøgte sig med Venstre.

Venstre greb chancen og blev til alles overraskelse ved forhandlingsbordet. Et par timer inde i forhandlingerne ringede Lars Løkke Rasmussen til Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl og sagde, at han havde tænkt sig at forhandle videre. DF stod ellers for tur til at forhandle efter Venstre. Ifølge BTs oplysninger gav Kristian Thulesen Dahl grønt lys for Venstres planer. DF ville have det fint med at stå uden for en aftale, vurderede han.

I mellemtiden havde SFs chefforhandler Holger K. Nielsen været optaget i folketingssalen, og transportminister Pia Olsen Dyhr forhandlede på SFs vegne. Kort efter samtalen mellem Løkke og Thulesen Dahl vendte Holger K. Nielsen tilbage til forhandlingerne og spurgte, om det ikke var tid til en pause, før man indledte forhandlinger med DF. 

- Det er ikke nødvendigt. Jeg har aftalt med DF, at vi forhandler videre, sagde Lars Løkke.

Toget var kørt for SF, der havde foretrukket en aftale med Enhedslisten, og nogle timer senere var finansloven i hus med V og K. Enhedslisten og fagbevægelsen var skuffede og vrede. Og Lars Løkke Rasmussen fik genoprettet sit renommé som seriøs forhandler.

GGGI-sagen kostede et hoved. Det var dog ikke Lars Løkkes, men den radikale udviklingsminister Christian Friis Bachs. Til sin store fortrydelse måtte Helle Thorning-Schmidt også se en af sine mest loyale og fortrolige allierede, Morten Bødskov, blive fyret fra justitsministerposten af oppositionen. Og sin socialminister, SF-formanden Annette Vilhelmsen, blive udstyret med en kæmpe næse.

Helle Thorning-Schmidt måtte derfor fremrykke sin ministerrokade og finde sig i, at det skabte stor skuffelse og vrede i folketingsgruppen, da hun hentede en ny fødevareminister fra Europa-Parlamentet, Dan Jørgensen.

Selv om gruppemedlemmerne forholdt sig rolige til gruppemødet i tirsdags, betyder det ikke, at statsministeren er tilgivet. Kritikerne tør simpelthen ikke formulere deres kritik, siger den politiske kommentator fra dagbladet Information Lars Trier Mogensen. Han mener, at det store problem ligger i gabet mellem Socialdemokraterne på Borgen og virkeligheden udenfor.

- Ingen af de mange socialdemokratiske folketingsmedlemmer, der er dybt, dybt, frustrerede over regeringens kurs, tør formulere deres kritik direkte. Den interne opposition er derfor efterhånden blevet ligegyldig. I stedet tegner brudfladen sig mellem en lukket partitop, der lytter til embedsmændene på Slotsholmen, og et bagland, der står direkte over for kernevælgerne, som har mere end svært ved at finde den røde tråd i regeringens fumlerier. Regeringens politik har skabt et stadig skævere Danmark, hvor utrygheden er vokset blandt de mange, som er blevet klemt og glemt, siger Lars Trier Mogensen.

Fagbevægelsen vender vreden mod Enhedslisten.

- Fagbevægelsen har besluttet sig for, at det er Enhedslistens skyld. Men det er klart, at begge parter ville være meget mere venligt stemt over for regeringen, hvis det var blevet en rød finanslov. Og fradraget for fagforeningskontingenter kunne have skabt ny vækst. Det er dobbelt ærgerligt for regeringen, fordi de også gav Lars Løkke et gyldent comeback, siger professor Flemming Ibsen, Aalborg Universitet.

Enhedslisten er skuffet, men de har for længst mistet tilliden til regeringen. Knækket i troværdigheden kom allerede, da de så oplægget til skatteforhandlingerne i 2012, siger kilder i partiet.

- Vi får ikke noget fornuftigt ud af at samarbejde med regeringen. Nu gælder det bare om at sørge for, vi ikke selv bliver trukket med ned, siger en anden kilde i Enhedslisten.

I S-ledelsen satser man på, at et lille økonomisk opsving og en stigning i beskæftigelsen næste år vil give lidt medvind, og man glæder sig over, at meningsmålingerne nu ligger stabilt mellem 20 og 22 pct., mens Venstre er tilbage på valgresultatet omkring 26 pct. For to måneder siden stod Venstre til opbakning fra 29 pct. af vælgerne, mens kun 19 pct. støttede Socialdemokraterne, viser Berlingskes barometer. Når statsministeren selv gør regnestykket op, lyder det sådan:

- Jeg tror ikke, jeg har noget problem i forhold til folketingsgruppen. Vi holdt et rigtig fint møde tirsdag. Jeg tror heller ikke, der er en tillidskrise i forhold til Enhedslisten. Der er nogle politiske uenigheder, og derfor lavede vi finanslov med Venstre, fordi Enhedslisten ikke ville slå til, siger Helle Thorning-Schmidt til BT.

FAKTA: Socialdemokraternes nyeste møgsager

- Finanslovsaftalen med Venstre skabte vrede hos Enhedslisten og i fagbevægelsen.

- Morten Bødskovs fyring var et hårdt slag for Helle Thorning-Schmidt.

- Regeringsrokaden, hvor bl.a. Holger K. Nielsen blev udenrigsminister, var ikke populær i folketingsgruppen.