Konflikten mellem Rusland og Ukraine har sat fokus på, hvor afhængig EU er af russisk gas. Og det har påvirket onsdagens udspil fra EU-Kommissionen, som foreslår, at EU-landene skal energieffektivisere med 30 procent, mener Dansk Energi.

Hvis Rusland og Ukraine ikke var kommet op at toppes, havde onsdagens energiudspil fra EU-Kommissionen set anderledes ud. Krisen har nemlig sat fokus på, hvor afhængig Europa er af gas fra Rusland, siger Dansk Energi.

»Selvfølgelig er krisen meget sørgelig for Ukraine, men den skubber virkelig på processen og skaber momentum i EU for at sige, at nu skal vi tage vare på os selv ved i højere grad at kunne forsyne os selv med energi, og i den forbindelse skal vi også bruge mindre energi,« siger Anders Stouge, der er vicedirektør i Dansk Energi, der er en interesseorganisation for de danske energiselskaber.

Fra politisk side er Socialdemokraternes medlem af Europaparlamentet Jeppe Kofod (S) enig i, at EU skal gøres mindre afhængig af energikilder udefra.

»I stedet for at sende 10 milliarder kroner ud af Europa hver dag for at købe Putins gas og sheikernes olie, så kunne vi investere de penge selv i energieffektivitet og i at skabe nye grønne job i den private sektor. Det ville både kunne spare os for at sende penge i hovedet på Putin og Mellemøsten og gøre os mere uafhængige i Europa,« siger Jeppe Kofod.

Han mener dog, at udspillet er for uambitiøst. EU-Kommissionen lægger op til at der skal skæres 30 procent af CO2-udledningen i 2030, målet burde være 40 procent, fastslår S-politikeren.

Venstres Jens Rohde (V) er uenig med Jeppe Kofod. Han mener, at Kommissionens udspil til en fælles målsætning på 30 procent er ganske fornuftig, og han er uenig i kritikken af, at det er for uambitiøst.

»Hvis vi kan få indført et bindende mål på energieffektivisering, som ligger på mellem 25-40 procent, så skal vi ud fra en realistisk målestok være tilfredse. Jeg vil hellere have en aftale, som landene rent faktisk binder sig på og kan levere, end én på 40 procent, som ingen efterlever,« siger Jens Rohde.

Men det er nemt at effektivisere, og derfor bør vi gøre det, siger Jeppe Kofod.

»Vi kender teknikkerne til at nedbringe vores energiforbrug ved at lave effektiviseringer af vores bygninger og el-netværk. Det ville vi kunne gøre her og nu. Der er mange lavthængende frugter, og det er med til at gavne klimaet og gøre os mindre afhængige af russisk gas og olie fra Mellemøsten,« siger han.

Men det argument køber Jens Rohde ikke.

»Hvis der er så mange lavthængende frugter, så kunne Jeppe Kofods regering jo bare gå i gang med at hive dem ned. Det er jo ikke »bare lige« for den spanske og den græske økonomi, at sætte nogle ting i gang. De har jo ikke problemer med varmeudslip i husene. Det er nogle helt andre problematikker, de har,« siger Jens Rohde.

Dansk Energi håber på, at målet om energieffektivisering gøres bindende for EU-landene

»Et bindende mål er nødvendigt for at holde landene på kursen frem mod 2030,« siger vicedirektør Anders Stouge.

Ender EUs stats- og regeringsledere med at gøre målsætningen bindende senere på året, får det betydning for dansk erhvervsliv.

»Vi kan bruge vores kompetencer i Danmark til at hjælpe de andre lande med at spare på energien. Vi er foran på området,« siger Anders Stouge.

EUs målsætning om energieffektivisering skal vedtages af stats- og regeringslederne til oktober.