Der er forskel på politiske strøtanker og konkrete forslag. Og den økonomiske finansiering af Dansk Folkepartis skatte- og afgiftslettelser skal først stå sin prøve under finanslovforhandlingerne, mener Venstre.

Venstre ser ingen umiddelbare problemer i, at Dansk Folkeparti har luftet idéer om skatte- og afgiftslettelser for 46 milliarder kroner uden at have den økonomiske finansiering på plads. Det er først ved finanslovforhandlingerne, at regnskabet skal gå op.

Det mener Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen (V), der understreger, at Venstre igennem ti år har haft et »konstruktivt og ansvarligt samarbejde« med Dansk Folkeparti.

Læs også:

- Det bedste vidnesbyrd er jo at kigge på historien, og der lykkes det hvert år at strikke en ganske ansvarlig finanslov sammen. Så jeg er meget fortøstningsfuld, siger Torsten Schack Pedersen.

Siden folketingsvalget i september 2011 er Dansk Folkeparti kommet med 18 forslag til øgede fradrag og lettelser i skatter og afgifter. Regningen for at føre de forslag ud i livet vil ifølge en gennemgang af en række svar fra Skatteministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, som Socialdemokraterne har lavet for BT, løbe op i 46 milliarder kroner.

Læs også:

Men Dansk Folkeparti er ikke kommet med finansieringsforslag, og det møder kritik fra Socialdemokraterne.

Venstres Torsten Schack Pedersen peger dog på, at der blot er talte om intern ballade mellem regeringspartiet og Dansk Folkeparti.

- Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti må slås om, hvad der er ønsker, og hvad der er løfter. Det blander jeg mig altså ikke i. Den diskussion skal de være velkomne til at tage, siger Venstres skatteordfører.

Han mener dog, at opgørelsen er gjort skarpt op i forhold til løse ideer og egentlige forslag.

- Jeg hæfter mig ved, at Peter Skaarup (gruppeformand i Dansk Folkeparti, red.) har sagt, at der er forskel på strøtanker og håndfaste tilsagn, siger Torsten Schack Pedersen.

Skatteordføreren mener modsat Socialdemokraterne, at Dansk Folkeparti har en »klar politisk retning på det skattepolitiske område«, og fremhæver, at der er et sammenfald på en række punkter mellem forslag fra Venstre og Dansk Folkeparti; eksempelvis en fortsættelse af boligjobordningen.