De tidligere udenrigsministre Per Stig Møller (K) og Uffe Ellemann-Jensen (V) er særdeles skeptiske overfor muligheden for, at Polens Donald Tusk bliver EU's næste præsident. Hans engelsk er dårligt og han kommer ikke fra et euro-land, lyder begrundelsen.

Trods flere EU-lederes angivelige forsøg på at gøre Polens premierminister, Donald Tusk, til ny formand for Det Europæiske Råd - såkaldt EU-præsident - så levnes han ikke mange chancer af to tidligere udenrigsministre i Danmark.

Både den konservative Per Stig Møller og Venstres Uffe Ellemann-Jensen, der tilsammen har været udenrigsministre i næsten 20 år, tror således, at det blandt andet vil være en stor hindring for Tusk, at han kun i meget beskedent omfang taler engelsk og fransk.

»Det gør det jo lidt svært at holde møde med f.eks andre regeringschefer, hvis der hele tiden skal være en tolk, som lytter med på samtalerne for at oversætte. Det vil gøre det meget, meget vanskeligt at føre diplomati, som jo i høj grad består af bilaterale samtaler. Så det er en klar svaghed for ham,« siger Per Stig Møller.

»Tusk har to væsentlige problemer. Han kommer ikke fra et euro-land, og han taler ikke særlig godt engelsk. Andrus Ansip og Valdis Dombrovskis, der er tidligere statsministre i henholdsvis Estland og Letland, er efter min mening bedre bud, fordi de er fra euro-lande og taler fremmede sprog. Personligt tror jeg meget på Andrus Ansip,« tilføjer Uffe Ellemann-Jensen.

I går skrev Financial Times, der bredt anses som det stærkeste og bedst informerede medie i Bruxelles, at der nu kun er to potentielle kandidater til posten som EU-præsident. Tusk er den ene, mens den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, er den anden. Senere sagde en talsmand for den polske regering til nyhedsbureauet Reuters, at flere EU-ledere i accelererende omfang forsøger at overtale Tusk til at tage posten, og at Tusk tager disse opfordringer meget alvorligt.

Også Financial Times skriver dog, på baggrund af samtaler med kilder »direkte involveret« i forhandlingerne om topposter, at Donald Tusks ringe engelsk- og franskkundskaber anses for at være en stor hindring for at store konsensus mellem de 28 EU-lande.

Ifølge mediet er det dog også en betydelig udfordring for Thornings chancer, at der er stigende enighed om, at italiens udenrigsminister, Federica Mogherini, kan indtage posten som ny udenrigschef. Mogherini er nemlig også både socialdemokrat og kvinde, og hvis hun udnævnes vil det derfor været meget utænkeligt, at de europæiske socialister også kan få Helle Thorning-Schmidt ind på posten som EU-præsident, lød analysen i går i Financial Times.

Både Per Stig Møller og Uffe Ellemann er enige i den analyse, og de frygter derfor, at Helle Thornings muligheder for at få den prestigefulde post svinder ind. Ifølge dem kan det billede dog ændres, hvis Polens udenrigsminister, Radoslaw Sikorski, pludselig igen kommer i spil som udenrigschef. 

»Det sagligst rigtige ville være klart være at sætte Sikorski ind som udenrigschef, og hvis det sker, så vil Helle Thorning-Schmidt have chancen for at komme ind. Men jeg er desværre bange for, at det ikke lykkes, for noget tyder på, at de andre lande ikke ønsker en stærk og kompetent leder på udenrigsområdet, og derfor hælder de til Mogherini fra Italien i stedet,« lyder analysen fra Uffe Ellemann.

Også Bjarke Møller, der er direktør for tænketanken Europa, er skeptisk over Tusk.

»Jeg har svært ved at forestille mig, at briterne, når det kommer til stykket, vil støtte en polsk premierminister, der har været ualmindelig hård i filten på spørgsmålet om fri bevægelighed for EU-arbejdere,« siger han og fortsætter.

»Mit bedste bud er, at bulgareren Kristalina Georgieva kan blive udenrigschef, og at Polen kan få en tung økonomisk post i Kommissionen. Østeuropæerne står for tur. Jeg vil til gengæld ikke sige, at Italien står for tur. Det er mere noget Renzi (Italiens premierminister, red.) har pustet op efter sit gode valg til Europa-Parlamentet. De har Mario Draghi i den europæiske centralbank, ECB, så de har ikke krav på en ny post,« argumenterer Bjarke Møller.

Henning Christophersen, der er tidl. kommissær og der som medlem af konventets præsidium var med til skrive Lissabon-traktaten, har til gengæld en anden analyse af Tusks chancer.

»Personligt tror jeg, at Tusk har bedre chancer end Thorning. Han har det lille problem, at han ikke taler engelsk. Han taler kun tysk og polsk. Men tysk er et stort sprog, som tales af 100 millioner mennesker i Europa," siger han.

Topposterne i EU-systemet forventes at blive fordelt på et topmøde i Bruxelles i morgen efter længere tids spænding. Helle Thorning-Schmidt har hele vejen igennem forløbet afvist at være kandidat til nogen toppost, og hun har sågar væddet 1.800 kroner med TV-værten Anders Breinholt om, at hun bliver som statsminister i Danmark.