Udviklingsminister Mogens Jensen beklager, at regeringen er nødt til at tage penge fra ulandsbistanden for at afhjælpe problemerne med flygtningestrømmen i Danmark. Han mener, at pengene gør maksimalt gavn i en ekstraordinær situation.

Når verden står i brand, er et land som Danmark, der modtager ekstraordinært mange flygtninge, nødt til at omrokere sine midler og komme med en alternativ løsning på asylproblemet.

Sådan siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) om regeringens forslag om at tage 2,5 milliarder kroner fra udviklingsbistanden for i stedet at bruge pengene på at betale den ekstra milliardregning, som et stigende antal flygtninge i Danmark vil medføre.

»Vi står i en helt ekstraordinær situation med nogle helt ekstraordinære humanitære udgifter til at hjælpe flygtninge ude i verden og i Danmark, hvor mange midlertidigt søger ly. Den måde, vi fordeler og bruger bistanden på i forhold til flygtninge, er nøjagtigt den samme, som vi har brugt tidligere. Forskellen i år er, at flygtningeantallet er så højt,« siger Mogens Jensen.

I 2014 afsættes over udviklingsbistanden yderligere 350 millioner kroner til præasyludgifter i Danmark og i 2015 2,5 milliarder kroner. Pengene findes blandt andet ved at udskyde udviklingsprogrammer i Afrika og Asien, nedjustere støtten til en række samarbejdslande og organisationer samt annullere enkelte danske støttebidrag.

»Jeg er den første til at beklage, at vi er havnet i denne situation. Det er ulykkeligt, men det er på baggrund af, at vi ser de største flygtningestrømme siden Anden Verdenskrig. Bundresultatet er, at vi hjælper mennesker her i Danmark, som er på flugt, og som vi måske skulle have hjulpet ude i verden. Så i bund og grund bruger vi pengene på mennesker, der er i yderste nød,« siger Mogens Jensen.

Flere danske nødhjælpsorganisationer har advaret regeringen mod at skære i udviklingsbistanden for at betale for den øgede flygtningestrøm.

Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær, Frans Mikael Jansen, frygter, at problemet vil blive ved med at dukke op i overfladen, hvis der ikke findes en permanent løsning på fordelingen af asyl- og flygtningemidler.

»Det er meget kortsigtet og helt forkert at vende verden ryggen på den måde, som regeringen gør, når man ikke agter at følge op på vores udviklingsbistandspolitiske programmer,« siger Frans Mikael Jansen.

Regeringens asylløsning har også mødt stor modstand i Folketinget - både fra støttepartierne og oppositionen. Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V), mener, det er uretfærdigt, »at verdens fattigste mennesker skal bøde for, at regeringens lempelige udlændingepolitik har slået bunden ud af statskassen«.

Den kommentar har Mogens Jensen ikke noget tilovers for.

»Regeringen har prioriteret at fastholde en høj udviklingsbistand modsat Venstre, der vil skære 2,5 milliarder kroner af bistanden årligt til skattelettelser. Hvis Venstre sad på magten, ville man ikke alene skulle finde 2,5 milliarder til at dække flygtningeudgifter, man skulle også finde 2,5 milliarder til besparelser. Det ville i den grad udhule bistandsbudgettet,« siger ministeren

Antallet af asylansøgere i Danmark er over sommeren steget markant på baggrund af situationen i blandt andet Syrien. Det har fået Justitsministeriet til at opjustere prognoserne for indrejste asylansøgere til op mod 20.000 både i 2014 og 2015.