En ny rundspørge i SFs hovedbestyrelse og blandt lokalformændene viser, at de to formandskandidater ligger meget tæt. Flest peger dog på Astrid Krag.

Meget tyder på et dødt løb mellem de to kandidater til formandsposten i SF, miljøminister Ida Auken og sundhedsminister Astrid Krag.

Mens hidtidige målinger har vist, at vælgerne generelt foretrækker Ida Auken, viser en ny rundspørge, som Berlingske har foretaget blandt SFs hovedbestyrelse og lokalformænd, at de er mere splittede. I alt er 122 blevet spurgt, og 66 har ønsket at svare. Rundspørgen viser, at flest dog mener, at Astrid Krag er bedst egnet. De er blevet spurgt: »Hvem er efter din mening bedst egnet til at overtage formandsposten efter Villy Søvndal?«

Af dem, der har svaret, peger de fleste på Astrid Krag. Forskellen mellem de to kandidater er dog kun på få personer. Dermed kan billedet hurtigt vende.

- Det kan blive svært for Astrid Krag at vinde et kampvalg om formandsposten i SF. Nu, hvor Villy Søvndal er fortid, må både Astrid Krag og Thor Møger se i øjnene, at deres magt hurtigt kan blive reduceret, lyder vurderingen fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, efter at flere fremtrædende SFere det seneste døgn har argumenteret for, at den nye leder bør vælges i et åbent kampvalg.

De ønsker ifølge Thomas Larsen ikke, at partitoppen gennemtvinger en studehandel om formandsposten på Christiansborg.

Fra flere politikere i SFs ledelse lyder der ikke krav til den nye formand om flere mærkesager.

- Vi har fået meget igennem med Villy Søvndal som formand, siger Tonni Hansen, der er med i SFs landsledelse. Han fortsætter:

- Jeg mener ikke, at det har afgørende betydning for vores mærkesager, om formanden er Villy Søvndal eller en anden formand.

Også Emilie Turunen, der ligeledes er med i SFs landsledelse, afviser, at SF med en ny formand vil få bedre mulighed for at få flere af sine mærkesager igennem.

- For eksempel er hele sundhedsafsnittet taget direkte fra SFs politik, så jeg synes, vi har grund til at være tilfredse med det, vi hidtil har fået igennem. Der er et godt fundament for en ny formand til at fortsætte i de spor, der allerede er lagt – blandt andet med en grønnere profil, siger hun.

- En anden fra SFs top, Poul Overlund-Sørensen, mener ikke, at man kan kæde mærkesagerne sammen med formandsvalget og er enig i, at meget er kommet igennem.

- Men jeg har en forventning om, at en ny formand kan komme med en anden tilgang til mærkesagerne, og derfor også en anden tilgang til for eksempel dagpengeområdet, siger han.

Trine Mach fra landsledelsen afviser, at Villy Søvndal har været en barriere for nogen af SFs mærkesager. - Jeg synes ikke, vores mærkesager har nogen sammenhæng med et formandsskifte, siger hun til Berlingske.