Justitsministeriet har underkendt Udlændingestyrelsens advarsler til to centrale embedsmænd i Eritrea-sagen. Ombudsmanden overvejer fortsat at gå ind i sagen.

Der var ikke grundlag for at give ansættelsesretlige advarsler til de to centrale embedsmænd, Jens Weise Olesen og Jan Olsen, under udarbejdelsen af den omstridte Eritrea-rapport i Udlændingestyrelsen.

Det slår Justitsministeriet fast i en opsigtsvækkende afgørelse, der fejer Udlændingestyrelsens advarsler til de to embedsmænd af bordet, erfarer Berlingske.

Justitsministeriet ønsker ikke at kommentere sagen. Ministeriet oplyser dog, at de to embedsmænd såvel som Folketingets Ombudsmand er blevet orienteret om afgørelsen.

Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, har offentligt meldt ud, at han overvejer at undersøge Eritrea-sagen nærmere efter mistanker om politisk pres på Udlændingestyrelsen.

Han har indtil videre afventet Justitsministeriet behandling af klagesagen over advarslerne til de to embedsmænd.

»Det er det, vi har afventet i forhold til, om vi skal gå ind i sagen. Men det er for tidligt at sige, hvordan vi reagerer på sagen,« siger Jørgen Steen Sørensen til TV 2.

Hos Dansk Magisterforening, der organiserer de to embedsmænd, er der glæde over afgørelsen.

»Vi har fået at vide, at Justitsministeriet ikke har fundet grundlag for at give de ansættelsesretlige advarsler. Derfor ophæver de advarslerne,« siger foreningens forhandlingsdirektør, Lotte Spanggaard, til Berlingske.

»Vi har hele tiden sagt, at advarslerne var ude at proportioner. Det giver ministeriet os ret i. Vi opfatter det som om, at vores medlemmer er renset nu,« tilføjer hun.

I forbindelse med udarbejdelsen af Eritrea-rapporten i efteråret 2014 kom det til et opgør mellem de to embedsmænd og kontorchef Jakob Dam Glynstryp, hvorefter begge embedsmænd fik advarsler. Opgøret handlede blandt andet om uenighed omkring metoden ved udarbejdelsen af den senere så stærkt kritiserede Eritrea-rapport.

Rapporten blev udarbejdet efter en pludselig og stor stigning i antallet af asylansøgere fra det østafrikanske land.

»Jeg synes, at vi har fået statueret, at vores medlemmer har været igennem et rigtig presset forløb. De har sagt fra, og så er der nu blevet truffet afgørelse om, at de godt kunne sige fra. For mig at se er det en statuering af, at man ledelsesmæssigt ikke har haft grundlag for at klandre vores medlemmer,« siger Lotte Spanggaard.

Begge embedsmænd har siden oktober været sygemeldte. Og det er endnu uklart, hvad der skal ske nu:

»Vi skal mødes med Udlændingestyrelsen i næste uge. Her skal vi sammen drøfte et fælles grundlag for, hvordan vores to medlemmer skal vende tilbage,« siger Lotte Spanggaard.