For næsten hver anden vælger under 30 år vil udlændingepolitikken afgøre, hvor krydset sættes ved det kommende folketingsvalg.

Hvis du ikke orker en valgkamp med kraftigt fokus på flygtninge og indvandrere, kan du godt begynde at kigge dig om efter et sted at søge asyl i det nærmeste års tid, skriver Ugebrevet A4.

For når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag holder sin åbningstale i Folketinget, indleder hun det, der tegner til at blive en lang og udmattende valgkamp. Og alt tyder på, at udlændingepolitik bliver et af de helt centrale temaer.

Det vurderer to eksperter på baggrund af en omfattende undersøgelse af vælgernes dagsorden, foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4.

I undersøgelsen har 1.256 repræsentativt udvalgte vælgere haft mulighed for at pege på op til tre emner, der vil være mest afgørende for hvor de sætter deres kryds.

32 procent af danskerne siger i undersøgelsen, at udlændingepolitik er afgørende for, hvor de vil sætte deres kryds. Det gør udlændingespørgsmålet til det tredjemest afgørende, skriver Ugebrevet A4.

Og udlændingepolitikken spiller i særdeleshed en rolle for de 200.000 førstegangsvælgere – og ligeså mange andengangsvælgere.

Blandt vælgere mellem 18 og 29 år erklærer hele 44 procent, at udlændingepolitik spiller en stor rolle for, hvilket parti de vil stemme på ved næste folketingsvalg.

Dermed er de unge vælgere den aldersgruppe, som lægger mest vægt på den politiske håndtering af udlændinge.

Samfundsforsker Johannes Andersen fremhæver, at udlændingepolitik er rykket helt op i toppen af den politiske dagsorden og fylder meget i medierne og på Christiansborg.

»Det afspejler sig hos de unge, at udlændingepolitik fylder så meget, også fordi der er store politiske uenigheder,« siger han til Ugebrevet A4.

BNB