Udenrigsministeriet fejede et grønlandsk forslag til nye udbudskriterier for Thule Air Base af bordet.

København: Et forslag, der skulle sikre, at kun danske og grønlandske selskaber kan drive og vedligeholde den amerikanske Thule Air Base i Grønland, blev overhørt af det danske Udenrigsministerium.

Det viser en advokatundersøgelse af forløbet omkring den mistede servicekontrakt på luftbasen, oplyser KNR Grønlands Radio, som har fået aktindsigt i undersøgelsen.

Både Danmark, Grønland og USA forhandlede i 2013 over flere måneder for at sikre, at kontrakten gik til et dansk eller grønlandsk firma, som der står i forsvarsaftaler fra 1950'erne.

I november 2013 fremlagde grønlandske embedsmænd derfor et forslag til nye udbudskriterier, som netop kun ville gøre det muligt for danske og grønlandske selskaber at byde på opgaven.

Men af frygt for, at Danmark ville komme i karambolage med EU's konkurrenceregler, blev opgaven med tildeling givet til amerikanerne. Ifølge undersøgelsen blev forslaget derfor fejet af bordet.

Det gjorde det i sidste ende muligt for det amerikanske selskab Exelis Services at byde på servicekontrakten og vinde retten til at drive luftbasen.

Advokatundersøgelsen retter også kritik mod Grønlands Udenrigsdirektorat, som ikke var opmærksom på, hvad de ændrede udbudskriterier ville betyde.

I undersøgelsens rapport står "at de involverede embedsmænd i Udenrigsdirektoratet ikke havde blik for, hvad ændringerne i kriterier sammenlignet med Selvstyrets eget forslag af 15. november kunne indebære".

I slutningen af maj sidste år afgjorde en amerikansk domstol dog, at kontrakten mellem US Air Force og Exelis Services er ugyldig, fordi Exelis Services reelt er et skuffeselskab for det amerikanske firma Vectrus.

Det betød, at det dansk-grønlandske firma Greenland Contractors fik forlænget sin nuværende kontrakt på Thule-basen i foreløbigt et år, hvilket er af stor økonomisk betydning for Grønland.

Det er det amerikanske luftvåben, som er ansvarlig for udbuddet af kontrakten, der har en samlet værdi på cirka 2,4 milliarder kroner og løber syv år.

/ritzau/