Mens diplomater i flere hovedstæder ikke forventer en samlet aftale om EUs topposter ved topmødet torsdag og fredag, præsenterer førende europæiske medier en kabale, hvor Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt, er et af kortene.


Ifølge førende europæiske journalister er fordelingen af EUs topposter stort set allerede aftalt, inden EUs stats- og regeringschefer torsdag ankommer til topmødemiddag og det ventede hundeslagsmål mellem Storbritannien og resten af EU, der begynder i den belgiske by Ypres og fortsætter fredag i Bruxelles.

Den velanskrevne tyske Bruxelles-korrespondent Rolf-Dieter Krause tweetede for eksempel for nylig, at fordelingen åbenlyst er på plads: Jean-Claude Juncker bliver formand for EU-Kommissionen. Helle Thorning-Schmidt bliver formand for Det Europæiske Råd. Italiens udenrigsminister, Federica Mogherini, bliver EUs høje repræsentant. Spaniens økonomiminister, Luis De Guindos, bliver formand for eurogruppen.

Der er rigtigt gode grunde til at være særdeles skeptisk, når journalister bliver til spåkoner, men der er omvendt også grund til at hæfte sig ved Rolf-Dieter Krauses tweet. For der er forskel på journalister og medier – især i Bruxelles. Krause har som leder af ARDs Bruxelles-kontor adgang til flere og mere centrale kilder end de fleste. Desuden er hans rygtehold præcis det samme, som andre centrale medier lidt mere forsigtigt regner med.

Blandt andet avisen Financial Times. Avisens korrespondenter skrev i denne uge, at Juncker og Luis De Guindos er tæt på at være på plads, mens de socialdemokratiske stats- og regeringschefer har Helle Thorning-Schmidt og Federica Mogherini som sine favoritter til de to øvrige poster.

Delt parlamentsformandspost

Nogenlunde det samme erfarede den østrigske avis Der Standard. De to kvinder er »ifølge en aftale mellem konservative og socialdemokrater« favoritter til de to poster, skrev avisen. For at skabe balance mellem de to store partigrupper skal den konservative Luis De Guindos være eurogruppeformand, mens den tyske socialdemokrat Martin Schulz kun skal være formand for EU-Parlamentet i den første halvdel af den næste femårsperiode, før jobbet skifter til en konservativ. Hvis den britiske premierminister, David Cameron, kan acceptere Helle Thorning-Schmidt som modvægt til den føderalistiske Jean-Claude Juncker, kan det falde på plads hurtigt, skrev avisen.

Torsdag skrev den tyske avis Die Welt, at kabalen vil falde på plads i denne uge, men at der stadig er tvivl om især posten som høj repræsentant. Den italienske premierminister, Matteo Renzi, presser på, men der er et problem med holdet i forhold til den gængse logik i Bruxelles. Der mangler en central- eller østeuropæer. Længe regnedes Polens udenrigsminister, Radoslaw Sikorski, som favorit til den post. Han er imidlertid svækket af en aflytningsskandale. I stedet nævner Die Welt Bulgariens EU-kommissær for humanitær hjælp, Kristalina Georgieva, og den slovakiske udenrigsminister, Miroslav Lajcak, men ingen af dem vurderes at have samme tyngde som Sikorski. Helle Thorning-Schmidt er ifølge Die Welt »udset« til at blive rådsformand.

I intense forløb som dette med fælles rygter opstår der ofte en selvforstøvning blandt de europæiske medier fra de store til de små, men det er som regel værd at bemærke, når de store begynder at se tingene på samme måde. Reelt er væsentlige forbehold nødvendige. For alt kan ændre sig, hvis der blot justeres en smule i den ene ende af ligningen. Ingen har det fulde overblik over en så kompliceret kabale. Én af personerne fastholder, at hun ikke er interesseret. Ved briefinger med centralt placerede diplomater i flere europæiske hovedstæder i går var der ingen forventninger om en samlet aftale i denne uge. Diplomaterne forventer ikke mere, end det kalenderen kræver: Udnævnelse af en kommissionsformand. Til gengæld er budskabet samstemmende, at Jean-Claude Juncker har vundet slaget om kommissionsformandsposten.

Ren politik

Kommissionsformanden skal i midten af juli godkendes af EU-Parlamentet, og få dage herefter skal endnu et EU-topmøde ifølge briefingerne så beslutte, hvem der skal være EUs »udenrigsminister«. Diplomater oplyser, at det er muligt, at formanden for Det Europæiske Råd udnævnes ved samme topmøde.

I Bruxelles siger man, at der er tre ting, som EUs stats- og regeringschefer selv kan finde ud af uden hjælpere: Tal, datoer og navne.

Kabalelægningen er rå magtpolitik, hvor lederne forsøger at maksimere deres indflydelse. Personkabalen er ikke kompliceret banklovgivning eller en økonomisk krise i fuldt udbrud, hvor EU-lederne er afhængige af eksperter og diplomater i rummet. De kan lukke døren bag sig og komme ud med en samlet løsning, hvis de vil.

»Det eneste, det kræver, er viljen. Men der er ikke blevet lovet mere end en kommissionsformand,« siger en diplomat til Berlingske.

FAKTA: Sådan lyder mange europæiske mediers bud på besættelsen af EUs topposter

Formand for Kommissionen: Jean-Claude Juncker. Tidligere formand for eurogruppen og premierminister i Luxembourg gennem 18 år. Konservativ. 59 år.

Formand for Det Europæiske Råd: Helle Thorning-Schmidt. Statsminister i Danmark siden 2011. Socialdemokrat. 47 år.

EUs høje repræsentant for udenrigs­anliggender: Federica Mogherini. Udenrigsminister i Italien siden februar 2014. Socialdemokrat. 41 år.

Formand for eurogruppen: Luis De Guindos. Økonomiminister i Spanien siden 2011. Konservativ. 54 år.

Formand for Europa-Parlamentet: Martin Schulz. Formand for de europæiske socialdemokrater. Tysk socialdemokrat. 58 år. Skal ifølge et rygte udpeges for 2,5 år, hvorefter posten skal overgå til en konservativ.