Såvel Den Europæiske Centralbank som Tysklands kansler har lagt kraftigt pres på græske Alexis Tsipras inden tirsdagens topmøde i Bruxelles, der ligner et skæbnemøde.

Jublen i Athens gader over det græske »nej« til kreditorernes reformkrav står i skærende kontrast til den modtagelse, der venter den græske premierminister, Alexis Tsipras, i Bruxelles tirsdag, skriver Berlingske.

Det græske »nej« er mildest talt blevet modtaget køligt af de øvrige stats-og regeringschefer i eurolandene, og forventningerne til et gennembrud på tirsdagens hasteindkaldte topmøde er derfor yderst begrænsede.

Den græske premierminister har lovet at sende et nyt forslag til de øvrige eurolande inden topmødet. Tsipras’ håb er, at forslaget kan få eurolandene med på at sætte gang i forhandlinger om en ny hjælpepakke, der kan forhindre et truende økonomisk kollaps i Grækenland.

Og Grækenland har i den grad brug for det gennembrud, fordi de græske banker ganske enkelt er ved at løbe tør for penge.

Mandag blev det besluttet, at de græske banker også vil være lukkede tirsdag og onsdag, men uden ekstra hjælp fra Den Europæiske Central bank (ECB) kommer de ikke til at åbne foreløbigt - og den hjælp er kun mulig, hvis der kommer gang i forhandlingerne.

Efter syv timers møde mellem de fleste af partierne i det græske parlament udsendte de en fælles erklæring, der - ud over at signalere et nyt bredt sammenhold i græsk politik i krisens stund - ikke mindst understregede, at »den øjeblikkelige prioritet er at genoprette likviditeten i kreditsystemet i samarbejde med ECB.«.

Men i stedet valgte ECB mandag aften at stramme skruen. Loftet for nødlikvidtet bliver ganske vist fastholdt omkring ca. 664 milliarder kroner, men samtidig øger ECB kravene til den sikkerhed, som bankerne skal stille for at få adgang til nød likviditeten.

Det betyder helt kort, at nogle græske banker ikke længere har adgang til den nødlikviditet, de har brug for. Og det vil med sikkerhed presse såvel de græske banker som Tsipras yderligere inden tirsdagens topmøde.

At dømme efter mandagens meldinger fra Tyskland skal Tsipras heller ikke sætte forventningerne for højt. Tysklands kansler, Angela Merkel, sendte allerede ved middagstid sin talsmand, Steffen Seibert, på banen med en besked, der ikke just viser den store tyske optimisme med hensyn til en ny hjælpe pakke til Grækenland.

»Døren forbliver åben for samtaler, men efter de græske borgeres afgørelse i går (søndag, red.) er der i øjeblikket ikke forudsætninger for at gå i gang med at forhandle et nyt hjælpeprogram. Gårsdagens nej er også en afvisning af det princip, som hjælpeprogrammerne har bygget på i årevis, nemlig at solidaritet og egen indsats er nært forbundet,« sagde Steffen Seibert ved en briefing i Berlin.

Det samme budskab sendte Angela Merkel mandag aften, da hun besøgte Frankrigs præsident, François Hollande, i Paris.

De understregede begge, at de ønsker at holde sammen på euroen, men at der meget hurtigt fra grækerne er behov for nye forslag, som viser, at den græske regering har forstået, at solidaritet og ansvar går hånd i hånd.

»Vores sidste tilbud var ret generøst,« sagde Angela Merkel og sendte dermed et klart signal om, at Tsipras ikke skal regne med mindre skrappe krav i et eventuelt nyt hjælpeprogram.

Hollande var - som han har været i lang tid - mere imødekommende og talte om Europas fælles værdier og behovet for at holde sammen. Men han understregede også, at det nu er sidste udkald.

»Der er ikke meget tid tilbage. Det er også et spørgsmål om troværdighed,« sagde den franske præsident.

Forud for topmødet tirsdag aften mødes eurolandenes finansministre i Eurogruppen kl. 13. I indkaldelsen til det møde understreger Eurogruppens formand, den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem, at finansministrene venter nye forslag fra de græske myndigheder.

De nye græske forslag var endnu ikke kendt mandag aften, men sikkert var det, at det bliver en ny græsk finansminister, som møder op med forslagene.

Mandag afløste Euclid Tsakalotos nemlig den i Bruxelles så udskældte Yanis Varoufakis i en klar gestus fra Tsipras om, at han vil komme kreditorerne i møde. Tsakalotos har i de seneste måneder været grækernes chefforhandler i Bruxelles, og i modsætning til Varoufakis har man i Bruxelles respekt for hans saglige økonomiske tilgang til forhandlingerne.

I EU-Kommissionen, der hidtil har fungeret som mægler mellem eurolandene og Grækenland, er optimismen også yderst afdæmpet.

»Nej’et udvider desværre kløften mellem Grækenland og de øvrige eurolande, og det gør det mere kompliceret at finde en løsning. Vi vil stadig gerne finde en løsning, men vi har behov for et mandat fra eurogruppen,« sagde næstformand i EU-Kommissionen Valdis Dombrovskis.

Det er netop dette mandat, som Tsipras håber, at eurolandene vil give tirsdag, og vel at mærke med lovning på, at der også vil blive set på en lettelse af det græske gældsbjerg.

Men ifølge Dombrovskis er det tidligere tilsagn på at kigge på gældslettelse i fremtiden taget af bordet, fordi det tidligere hjælpeprogram udløb, uden at alle reformerne blev implementeret.