En stribe aktive toppolitikere er i 2014 begyndt at hæve ministerpension, selv om de hvert år tjener mere end 600.000 kr. plus diverse tillæg som folkevalgte politikere.

I dag kan BT fortælle, at kendte politikere som Bendt Bendtsen (K), Karen Jespersen (V), Bertel Haarder (V) og en række andre politiske veteraner har tjent op til 168.032,94 kr. i ministerpension i 2014, samtidig med, at de modtager et årligt grundvederlag på 616.295 kr. om året som folketingsmedlemmer. Det viser en aktindsigt fra Moderniseringsstyrelsen, som står for administrationen af lønningerne til de statsansatte.

Læs også:

Ministerpensionen begynder at rulle ind på bankbogen, når eftervederlaget, der sikrer fuld ministerløn i op til tre år efter den tidligere minister har forladt sit ministerium, ikke længere tikker ind på den folkevalgtes konto. En række ministre i den tidligere VK-regering har i 2014 mistet deres ministervederlag, til gengæld er de overgået til at modtage ministerpension og løn fra Folketinget eller Europa-parlamentet.

Læs også:

Ingen af de nævnte politikere bryder reglerne, men Enhedslistens Pernille Skipper mener, at ‘det er hyklerisk og urimeligt, at politikerne forgyldes på den måde’:

»Med sådanne forhold er risikoen jo, at man mister jordforbindelsen fuldstændig, og bliver hamrende ligeglad med f. eks., hvordan det er at miste sine dagpenge. Vi har længe kæmpet for, at man bliver modregnet. Man skal da ikke have pension fra det offentlige, når man får løn,« siger Pernille Skipper, der tilføjer:

»Selvfølgelig burde de frasige sig pengene. De har jo et arbejde. Hvorfor skal de gå og hive penge ud af statskassen? Man kan ikke rigtig andet end at tænke, at det er et udtryk for griskhed.«

Bertel Haarder erkender, at aflønningen af tidligere ministre kan forbedres, men han henviser samtidig til, at han i hans eget tilfælde blot følger reglerne:

»1. november gik jeg fra at få ministereftervederlag til at få ministerpension. Sådan er reglerne. Og jeg kan glæde dig med, at i de tre år jeg fik ministereftervederlag, der blev alle mine øvrige indtægter modregnet.«

»Vi har nedsat et udvalg, som gennemgår hele aflønningen. Det hele bliver endevendt. Der kommer et forslag til efteråret, mener jeg - og jeg har støttet, at der skulle ses på det hele. For jeg mener nok, at man kan sammensætte aflønningen på en mere acceptabel måde,« siger Bertel Haarder, der ikke ønsker at uddybe, hvordan han mener, systemet kan sammensættes i fremtiden.

LÆS MERE I TIRSDAGENS AVIS OG I BT PLUS:

- SE HVEM DER SCORER KASSEN

- SE HVOR MEGET DE TJENER

- LÆS DERES SVAR