Den konservative politiker fortæller her for første gang om sin sygdom, der har tvunget ham på orlov

En intens smerte i hovedet ramte pludselig Tom Behnke midt under et møde på Christiansborg. Ord blev til lyde, og han kunne ikke huske navnet på sin kone. Den konservative politiker var blevet ramt af en blodprop i hjernen.

»Jeg sad til møde med min gode ven Mathias (Rassov, red.) herinde på mit kontor på Christiansborg. Pludselig kunne jeg ikke høre og huske navne. Jeg bad ham sige sit navn, og jeg kunne høre ham sige ’Jeg hedder bzzzz’. Alle navne lød bare som ’bzzz’ i mit hoved,« fortæller Tom Behnke.

Tom Behnke, bekræfter nu over for BT, at det var en blodprop i hjernen, der har holdt ham væk fra det politiske liv på Christiansborg siden slutningen af januar.

Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Politikeren meddelte allerede i efteråret, at han ikke ønskede at genopstille ved det kommende folketingsvalg. I slutningen af januar blev han pludselig sygemeldt og fik derefter bevilget orlov fra Folketinget. Rygterne om alvoren af hans sygdom løb hurtigt på Christiansborgs gange, men den konservative pressetjeneste har effektivt skærmet den erfarne politiker mod pressens spørgsmål.

Tid til at rydde ud

Senere trak han sig også fra sin post i Beredskabsforbundet, stadig uden at offentligheden kendte til omfanget af hans sygdom. I denne uge fylder tre store affaldssække gulvet på hans kontor på Christiansborg. Han har været tilbage en lille måneds tid og haft tid til at rydde op, men nu er alvoren ved at gå op for ham: Hans politiske liv er slut for denne gang, så snart det nye folketing er godkendt og sat efter valget.

»Det er da lidt forvirrende og trist at pakke sammen nu, fordi jeg ikke fik lov at afslutte min politiske karriere, som jeg gerne ville. Men jeg har trods alt selv valgt at gå,« siger han med et smil.

Den dag i januar, hvor han uden varsel blev ramt af en blodprop i hjernen, står stadig lysende klart i hans hukommelse. Han peger på sit mødebord og gentager, at det var lige her, det skete.

Vidste den var gal

»Da jeg pludselig ikke kunne huske navneord, vidste jeg, at den var gal. Jeg kunne ikke huske min kones navn, eller mine børns eller mit eget navn. Jeg vidste, at jeg boede i nr. 46, men ikke hvor i verden. Så bad jeg stille og roligt Mathias om at ringe 112. Jeg kunne mærke en intens smerte et bestemt sted i hovedet, men ellers kunne jeg godt bevæge mig rundt.

»Jeg prøvede at joke lidt, for det gælder om at holde sig vågen og i gang i den situation. Jeg vidste, at så længe man kan se ud af øjnene, så er det ikke helt kritisk endnu. Så jeg styrede faktisk selv, hvordan situationen skulle håndteres.«

Foto: ERIK JEPSEN
Vis mere

Det var altså i sidste ende Tom Behnkes baggrund som erfaren politibetjent, der sørgede for, at han kom under hurtig behandling. Han vidste fra samtaler med ambulanceførere, hvad der skulle ske.

»Det var faktisk først, da jeg lå i ambulancen, at jeg forstod, hvor alvorligt det kunne blive. Ambulancefolkene begyndte straks at tjekke mig for alt muligt, og de er i direkte kontakt med hospitalet. Da hospitalet sagde: ’Så er det nu’, vidste jeg, det var slemt. Jeg nåede lige at løbe situationen igennem i mit hoved: Ville min kone kunne klare sig uden mig? Ville mine børn? Var forsikringerne i orden? Jeg konkluderede, at der var styr på det hele, og at de ville kunne klare den uden mig. Så slappede jeg af og overlod resten til ambulancefolkene.«

På hospitalet gik en række undersøgelser i gang, blandt andet en tur i MR-scanneren. Derefter blev Tom Behnke overflyttet til en sengestue. Efter et stykke tid kunne han igen huske navnet på sin søn og senere også på sin kone og datter, og så kom alle navnene ligesom tilbage igen. Der er fortsat ting, han ikke kan huske. Han bliver hurtigt distraheret af forstyrrelser og taber let tråden. Men det er gradvist blevet bedre.

»Det føles som en arkivskuffe i hjernen, der lige blev hevet ud og derefter sat ind igen. Men alle papirer kom bare ikke med ind igen. I dag kan jeg støde på ting, jeg ikke kan huske, hvad hedder. Men så snart jeg får det fortalt, hænger det fast igen.

Hvad tror du var årsagen til blodproppen?

»Stress. Det er der ingen tvivl om. Lægerne betegner det som en mindre forbigående blodprop i hjernen, og det kan udløses af mange ting, men stress er i mit tilfælde det mest oplagte.«

Tom Behnke har fået en advarsel. Stress skal tages alvorligt. Han vidste indirekte godt, hvor det bar hen, da han i efteråret besluttede sig for at stoppe på Christiansborg. Han trængte til at komme ud af ’spændetrøjen’, trække vejret og få tid til at nyde resten af livet. Men planen var at stoppe på toppen.

Nyt projekt for fremtiden

»Jeg havde lagt alt til rette for at få en ordentlig exit fra Christiansborg, og fortsætte indtil valget. Sådan blev det ikke. Men jeg er glad, har det godt og glæder mig over, at Mathias Rassov og jeg nu har et fælles projekt, en STU-skole kaldet M/S Sixtus at arbejde videre på.«

Projektet går ud på at tilrettelægge et særligt uddannelsesforløb for unge mennesker, der har brug for en særlig håndsrækning. STU står for særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse.

Der bliver fokus på sejlads, mad, udvikling, læring og samarbejde. M/S Sixtus ligger 10 minutter fra Københavns centrum på Holmen, der i mange hundrede år har været hovedbase for den danske flåde.

»Foreløbig får jeg én opgave ad gangen i projektet, og det betyder, at der ikke er noget, der stresser mig. Mathias kender mig, og vi har det perfekte samarbejde. Det bliver fantastisk,« siger Tom Behnke.

Tom Behnke er fortsat folketingsmedlem, indtil det nye folketing er formelt godkendt og sat efter valget.

Foto: Keld Navntoft
Vis mere