Næste lørdag skal kabalen om topposterne lægges til ende, og alt tyder på, at den danske statsminister igen er favorit til posten som formand for Det Europæiske Råd.

Nogle spekulationer vil bare ikke dø – og det er ofte, fordi de giver god mening. Således også når det kommer til snakken om Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), som en af favoritterne til posten som formand for Det Europæiske Råd.

Der er en uge til, at EUs stats- og regeringschefer mødes ekstraordinært for at fordele de sidste topposter i EU – og denne gang må og skal kabalen gå op efter det mislykkede forsøg midt i juli. Derfor er kabalesnakken begyndt igen, og navnet Thorning-Schmidt er tilbage i centrum efter at have været på vågeblus hen over sommeren.

Årsagen er ikke mindst den bulgarske EU-kommissær, Kristalina Georgieva. De seneste uger er hun blevet et varmt navn som leder af EUs udenrigstjeneste. Hun har gjort det godt som kommissær for nødhjælp og internationalt samarbejde, og får hun jobbet, vil hun hjælpe på kønsbalancen, samtidig med at det vil tilgodese de østeuropæiske lande med en toppost. Georgieva er borgerlig, og skulle valget falde på hende, taler alt for en socialdemokrat som formand for Det Europæiske Råd. Voila. Pilen er tilbage på Helle Thorning-Schmidt, har avisen Financial Times konkluderet.

Foretrukket af de store lande

Da Thorning-Schmidt først blev luftet som en oplagt rådsformand, var det ofte i kombination med Polens borgerlige udenrigsminister, Radoslaw Sikorski, som ny leder af EUs udenrigstjeneste. Da Sikorski blev svækket af en aflytningsskandale i juni, skiftede fokus som udenrigsrepræsentant over på Italiens socialistiske udenrigsminister, Federica Mogherini. Det blokerede en række østeuropæiske lande med Polen i spidsen imidlertid for. Polen mener, at Mogherini vil være alt for blød over for Rusland.

Da de nye EU-lande mod øst samtidig mener, at det er slut med at være andenrangsmedlemmer, kræver de en toppost. Så blev Polens borgerlige premierminister, Donald Tusk, fremhævet som mulig rådsformand. Det modsætter Storbritanniens premierminister, David Cameron, sig imidlertid ifølge Financial Times. Han vil hellere have Thorning.

Det er uklart om den franske præsident, François Hollande, er med på den. Hollande har betænkeligheder over for Helle Thorning-Schmidt, der hverken kommer fra et euroland eller er særligt rød af en europæisk socialdemokrat at være. Den toneangivende franske avis Le Monde skrev tidligere på sommeren, at Hollande kun kunne nikke ja til Thorning-Schmidt, hvis han blandt andet fik en tung økonomisk post i EU-Kommissionen til sin landsmand Pierre Moscovici. Er Tyskland indstillet på det?

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har mange krav om tunge økonomiposter liggende i sin indbakke. Torsdag i denne uge skrev den franske erhvervsavis Les Echos, at såvel Tysklands kansler, Angela Merkel, som Cameron og Hollande nu skulle foretrække Helle Thorning-Schmidt som formand for Det Europæiske Råd. Den britiske tænketank Centre for European Reform analyserede sig ligeledes torsdag frem til, at Thorning-Schmidt er favorit foran Donald Tusk.

Det er naturligvis ikke sikkert, at kabalen ender sådan. Den hollandske udenrigsminister, Frans Timmermans, der om nogen samlede EU om sanktionerne mod Rusland, nævnes for eksempel også som en kandidat til udenrigsposten. Timmermans er socialdemokrat, og får han den post, er Thorning-Schmidt sandsynligvis ude af kabalen.

Helle Thorning-Schmidt har ofte gentaget, at hun ikke er interesseret i posten. Spørgsmålet er, hvad hun vil sige, hvis der pludselig er enstemmig opbakning til hende blandt de øvrige stats- og regeringschefer. Det kræver selvfølgelig, at hun får tilbuddet. Indtil lørdag den 30. august er det bare spekulationer. Også selv om de er sejlivede.