Socialdemokraternes formand Helle Thorning møder nu massiv kritik fra egne rækker for at have handlet helt forkert i forhold til De Radikale.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Helle Thorning har fejlet, og det er hendes skyld, at De Radikale lige nu er millimeter fra at indgå en aftale med regeringen og Dansk Folkeparti om efterlønnnen.

Hun har nemlig slet ikke været lydhør over for De Radikales krav.

Læs også: Pia snød alle og sneg sig tilbage

Læs også: Helle Ib: DF havde brug for en pause

Sådan lyder kritikken fra en række prominente Socialdemokrater - alle tidligere S-borgmestre eller ministre - i dagens aviser.

ER DET THORNINGS SKYLD, HVIS RØD BLOK TABER VALGET? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

De beskylder hende for at være uklog og naiv i sin tro på, at hun kunne holde fast i sin egen politik uden at tage hensyn til De Radikales.

'Socialdemokraterne har aldrig kunnet gennemføre noget uden De Radikale' lyder det samstemmende fra de tidligere S-topfolk.

Helle har handlet uklogt

Til Politiken siger tidligere minister og borgmester Ritt Bjerregaard, at Thorning har handlet uklogt. 

-  Jeg mener ikke, det var klogt, for der har jo ikke været nogen meningsmålinger, der har vist rødt flertal uden om de radikale. Man kan jo ikke som regering have en politik, som der ikke er flertal for, lyder det fra Ritt Bjerregaard til avisen.

Nogenlunde samme meldinger kommer fra de tidligere minister Jytte Andersen og Thorkild Simonsen.

Mere kontant er den tidligere socialdemokratiske sundhedsminister Torben Lund, der har meldt sig ud af partiet. - Skal man have en socialdemokratisk ledet regering, skal man have støtte fra de radikale. Sådan har det været, så længe jeg kan huske. Derfor var det ualmindelig arrogant og tåbeligt, at Socialdemokraterne lavede en aftale med SF og så bare sagde til De Radikale: 'Take it or leave it', siger Torben Lund.

Kritikken kommer ikke bag på B.T.s politiske kommentator Helle Ib, og hun er heller ikke overrasket over navnene bag den. De tidligere ministre har nemlig aldrig været blandt Thornings fanskare.

At en siddende S-formand får hård kritik af sine egne, er ikke noget nyt, men faktisk har det været særligt for Thorning, at hun har fået meget lidt intern kritik.

- Det har været noget af et særsyn, at Thorning de seneste to - tre år har været i stand til at styre partiet, så der ikke har været nogen intern kritik af hende. Når vi ser den nu, kan det selvfølgelig svække hende. Det er skadeligt for hende at få den her diskussion så tæt på et folketingsvalg. 

Hvordan verden ser ud efter et valg, må tiden vise, understreger hun.

- Nu må vi se, hvad aftalen indeholder. Det kan jo godt være, den indeholder ting, som Socialdemokraterne godt kan skrive under på, hvis det ikke lige var fordi, vi stod så tæt på et folketingsvalg. 

De fremtidige konstellationer i dansk politik vil Helle Ib dog ikke spå om på nuværende tidspunkt:

- Det, der er sket de seneste to uger, er så dramatisk for alle mulige forhold i dansk politik, så det er et helt åbent spørgsmål, hvad der kommer til at ske nu, siger hun.

Er det Thornings skyld, hvis rød blok taber valget?

Var det uklogt af hende at jorde De Radikale politisk så længe?

Eller gjorde Helle ret i at kæmpe for efterlønnen og velfærden?

Deltag i debatten herunder. De bedse indlæg bliver bragt i B.T.