Danmarks statsminister og Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, har fået et nyt problem: Dansk Folkeparti.

Hendes største trussel er ikke længere Venstres formand Lars Løkke Rasmussen. Hvad mange betragter som det yderste højre, har overhalet hende venstre om. Og nu er det Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, hun skal være nervøs for. For lige nu er det ham, der skovler skuffede S-vælgere ind.

52.000 vælgere, der stemte på S ved valget, er nu gået over til Dansk Folkeparti. Det viser et nærstudie af vælgervandringerne i den seneste Gallup for Berlingske/BT.

Socialdemokraterne er siden valget gået fra 44 til 30 mandater. Det svarer til, at det gamle arbejderparti har mistet 313.000 vælgere. Og heraf er 52.000 gået til DF, 59.000 til Venstre og 65.000 til Enhedslisten. Mens 122.000 er tvivlere. Af disse tvivlere vil endnu flere sikkert vælge DF i den kommende tid, for DF har fremgang i alle målinger i øjeblikket. I flere målinger fra YouGov er DF ligefrem større end S, og i en fra Epinion står S og DF lige.

Politisk mesterværk

Det er noget af et politisk mesterværk, der udfolder sig. Mange mente, at DF nærmest var dødsdømt uden Pia Kjærsgaard i front. Men Kristian Thulesen Dahl har i stedet skabt fremgang for DF.

Stille og roligt er han ved at gøre gamle S-værdier til sine. For et par uger siden slæbte han cement sammen med arbejderne på Aalborg Portland. Og da han for et par dage siden mødte op til forhandlinger i Finansministeriet med mapperne fulde af ’Post It’-sedler i alle regnbuens farver, var det bl.a. med krav om en blidere udfasning af dagpengene og en større vækst i den offentlige sektor.

Men Kristian Thulesen Dahl afviser blankt, at han har flyttet sig strategisk for at fiske efter vælgere i det røde hav.

Flytter sig ikke

- Bortset fra dagpenge-spørgsmålet har vi ikke flyttet os overhovedet. Allerede før valget mente vi, at væksten i den offentlige sektor skulle være 0,8. Dengang syntes S, at det var vanvittig stramt, og ønskede en vækst på 1,4. Det rettede de så ind til 0,8 efter valget, og i den nye vækstplan er de nede på 0,6. Og sådan er det i mange andre forhold også. Det er S, der har flyttet sig til højre, mens vi er blevet stående, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Det er som om, regeringen gør tingene omvendt. Først finder den ud af, hvor mange penge den skal bruge, og derefter indretter den besparelserne efter det. Selv fornuftige ting går jo galt for den. F.eks. med kontanthjælpen. Hvis regeringen nu var begyndt med at sige, at vi skal undgå, at folk misbruger offentlige ydelser, kunne de fleste forstå det. Men i stedet får folk det indtryk, at man skærer i ydelserne til de fattigste for at få råd til at lette byrderne for de rigeste, siger Thulesen Dahl.

- Vi har skiftet mening om dagpengereformen. Men det skyldes, at da vi lavede den, regnede vi med, at der ville være gang i væksten igen i slutningen af 2012, så færre ville få problemer med den forkortede dagpengeperiode. Men væksten er udeblevet, selvom regeringen har kickstartet økonomien, og det bliver vi politikere nødt til at reagere på. Det giver god mening, at dagpengeperioden først fortabes, når der er job igen, fortsætter han.

DF-formanden er meget ydmyg overfor meningsmålingerne, hvor DF er større end S.

- Der er mange bølgeskvulp i vælgerhavet, og det kan være en midlertidig protest, at mange S-vælgere siger, de vil stemme på os. Selvfølgelig er jeg glad for målingerne, men det er valgresultatet, der tæller, siger Kristian Thulesen Dahl.

Det lyder hult

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, er klar til kamp mod Thulesen Dahl:

- Det lyder meget hult, at Kristian Thulesen Dahl vil forsvare velfærdssamfundet, når det var ham, der selv foreslog at halvere dagpengeperioden præcis samtidig med, at vi mistede 170.000 job i 2008-10. Og hvis han virkelig vil forsvare velfærden, hvorfor vil han så have Lars Løkke Rasmussen som statsminister – Lars Løkke som vil have nulvækst og fattigdomsydelser og give penge til privathospitaler, spørger Magnus Heunicke.

- Det har været en sej omgang for os med alle de besparelser, vi har skullet igennem. Men vi kæmper for at få vælgernes tillid igen og bevare velfærden. Jeg er bange for, at Kristian Thulesen Dahl altid vil vælge magt frem for velfærd, siger Magnus Heunicke.