- Er det en aprilsnar?

Sådan lyder reaktionen fra DFs formand Kristian Thulesen-Dahl på statsministerens udspil for at løse børnecheck-problemet.

- Da jeg udenfor salen fik at vide, at regeringen planlægger en løsning, som går ud på at spørge EU-Kommissionen, om vi kan få lov at indføre en indeksering, troede jeg ærlig talt, der var tale om en aprilsnar. Hvorfor tager man ikke skridtet fuldt ud. Hvorfor handler det ikke om at lade være med at sende en børnecheck til Rumænien? spørger Thulesen Dahl.

- Nej, det er ikke en aprilsnar. Vores jurister er meget klare i deres svar, og siger det ikke er ulovligt. Ellers havde vi gjort det selv. Og vi vil ikke have børnechecken fjernet helt til rumænere o.l., for så vil det være et angreb på selve forordningen. Jeg lover ikke ting, der ikke kan lade sig gøre, siger Helle Thorning-Schmidt.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt er klar til at diskutere med EU, om Danmark kan indføre en 'indeksering' af børnechecken - selv om det ifølge regeringens jurister er ulovligt, siger statsministeren i Spørgetimen i Folketinget.

Der er tale om 'indeksering' af børnechecken, så den bliver mindre værd i Polen eller Rumænien end i Danmark.

- EU skal ikke være én stor velfærdsstat, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Vi forhandler om flere forskellige løsninger. Regeringen har tilbudt Venstre at omlægge børnechecken til en bagudrettet månedlig ydelse. Venstre er også optaget af, om man kan indeksere efter omkostningerne og lønniveauet i det pågældende land.

- Vores jurister vurderer, at det ikke er lovligt. Men vi vil gerne indlede en dialog med EU-Kommissionen om hvor vidt det kan lade sig gøre. Regeringen lytter og regeringen handler, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Jeg synes, at det er bekymrende, hvis man først skal have lov af EU-Kommissionen før man indfører lovgivning i Danmark. det er ikke vores tilgang til det. Men jeg vil ikke arbejde mig væk fra forhandlingsbordet, siger Venstres formand Lars Løkke Rasmussen.

- Det er et værre angreb på velfærdssamfundet, hvis man vil have nulvækst i den offentlige sektor. Og jeg bryder mig heller ikke om, at blive kaldt EU-teknokrat, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Vi har stået her i Spørgetime efter Spørgetime og bedt om svar på disse spørgsmål. Og nu står vi her fem minutter i tolv, og svarene blæser stadig i vinden. det er meget sent, regeringen forsøger at finde en løsning. Kostbare måneder er spildt, siger Lars Løkke Rasmussen, der foretrækker et optjeningsprincip, og kun betragter indeksering som en slags nødløsning, hvis der ikke kan indføres et optjeningsprincip.

- Hvis du har to børn på to og fire og sender din børnecheck til Polen, svarer det til hvad en polsk industriarbejder kan tjene på en måned, siger Lars Løkke Rasmussen.

TV2s politiske kommentator Hans Engell vurderer, at det er alt for sent, Thorning forsøger at løse problemet.

- Det er for sent og for lidt. Regeringen har tabt meget momentum. Thorning skulle have afsøgt disse muligheder, dengang regeringen fik den første henvendelse fra EU-kommissionen. Nu er sagen vokset og vokset, og partierne har gravet sig ned i skyttegrave, siger Hans Engell.

Helle Thorning-Schmidt er i forvejen hårdt presset. S-formanden er forfulgt af rygter om, at hun er på vej til et top-job i Bruxelles, samtidig med at den interne kritik stiger kraftigt. I weekenden klagede en række S-borgmestre over, at der ikke bliver lyttet til dem, og at der er for langt mellem ledelsen og resten af partiet. I Nordjylland har den lokale formand kaldt hende 'politisk tonedøv' og 'uden kontakt til de vælgere, der har skaffet hende regeringsmagten'.