Kristian Thulesen Dahl (DF) mener, at Danmark ville være bedst tjent med en regering af de tre partier på midten.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl drømmer om at indgå i en regering med Socialdemokratiet og Venstre. Tiden med den nuværende trekløverregering vil han derfor bruge til at intensivere samarbejdet med Socialdemokratiet.

»Jeg mener, at de tre partier burde sætte sig sammen og formulere de langsigtede linjer i dansk politik i fællesskab. Jeg tror, at mange danskere vil føle, at vi tilsammen repræsenterer en stor bredde i vælgerbefolkningen og det vil betyde stor opbakning til en fælles politik,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, slikker stadig sårene efter Messerschmidt-skandalen, hvor partiet blev afsløret i misbrug af EU-støttekroner. Siden er medlemstallet skrumpet, og vælgertilslutningen er faldet fra 21,1 pct. ved valget i 2015 til 16,0 pct. i et vægtet gennemsnit i Berlingske Barometer i december 2016. De vælgere skal vindes tilbage igen, og det skal gøres ved at have ’næsen lige i sporet i forhold til den politiske linje’, som formanden formulerer det. Og den politiske profil kan i dag bedre blive pudset af i et samarbejde med Socialdemokratiet end med Venstre, vurderer Kristian Thulesen Dahl.

»Hvis vi bliver enige med Socialdemokratiet, så vil vi bedre kunne presse vores ting igennem, end hvis vi kun kan gå til trekløverregeringen. Men på længere sigt handler det også om at se, hvilke muligheder der kan opstå i Folketinget fremover. I dag står partierne omkring Socialdemokratiet for den diametralt modsatte opfattelse af vores, når det handler om, hvordan Danmark skal udvikle sig.«

Uden De Radikale

»Men sådan som Socialdemokratiet har udviklet sig det sidste halvandet år, så går de mere i vores retning, og det skal vi fange ind, så de ikke falder tilbage i et samarbejde med De Radikale efter næste valg,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Som BT tidligere har beskrevet, så har alliancen mellem Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl allerede bragt regeringen i mindretal flere gange: Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) er blevet tvunget til at gennemføre en vækstpakke for kystfiskeriet, den tidligere socialminister Karen Ellemann (V) måtte opgive at indføre et skønsprincip på handicapområdet, og justitsminister Søren Pape Poulsen måtte opgive at bygge en ny politiskole i Herning. Og sådan vil Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti fortsætte strategien resten af regeringens valgperiode, når de kan finde fælles fodslaw.

»Trekløverregeringen har lanceret sig selv som en regering, der kæmper for et liberalistisk økonomisk projekt, hvor de vil skaffe skattelettelser til dem, der tjener allermest, lempe boligskatterne for dem i de dyre boliger og fortsætte med at effektivisere i den offentlige sektor. Hvis de skal leve op til det, så er de nødt til at tage krasse initiativer, hvor de kommer til at køre med grønthøstere henover forskellige områder, som vi ikke mener er fornuftigt. For eksempel når de vil hæve pensionsalderen,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Bedre forhold til S

Han nævner også, at både på sundhedsområdet og uddannelsesområdet er det på tide, at regeringen spørger sig selv, om man kan blive ved med at finde to procent i effektiviseringsbesparelser, fordi det er områder, hvor man ikke kan sætte robotter ind for at effektivisere, som man kan på Danfoss.

Du har ikke lagt skjul på, at samarbejdet med Socialdemokratiet er blevet markant bedre under Mette Frederiksen end under Helle Thorning-Schmidt. Beskriv det lidt nærmere.

»Jeg tror, at vi er rundet lidt af det samme stof, når man arbejder med politik. Og her kan man også tage Lars Løkke med. Det handler om at være en politikerstøbning, hvor man godt kan lide selv at forhandle tingene og ikke bare overlade det til andre.«

Rød og blå blok

Kunne du forestille dig en regering bestående af S, V og DF?

»Jeg synes, at vi først skal have en fælles forståelse af, at de tre partier bør lave flere ting sammen, så kan en regeringsdannelse komme bagefter. Da vi skulle løse problemet med PSO-afgiften, kom vi ingen vegne, før Venstre forstod, at løsningen skulle findes mellem V, S og DF. Derfra gik det til gengæld hurtigt, og det er for mig et godt bevis på, at vi skal tænke den vej i et langsigtet perspektiv,« siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter: »Den liberalistiske økonomiske politik vil ændre samfundet med mere ulighed og mindre sammenhængskraft, mens De Radikale, Alternativet og flere gerne ser Danmark som et multikulturelt samfund. Men hvis man anerkender, at glæden over at være dansker handler om lighed og homogenitet, så er vi tilbage ved V, S og DF.«

Betyder det her også, at du nu vil pege på Mette Frederiksen som statsminister?

»Nej, det gør det ikke.«

Hvorfor ikke? Du har lige sagt, at I er rykket tættere på Socialdemokratiet og længere væk fra regeringen?

»Ja, i økonomispørgsmål. Men i værdispørgsmål er Socialdemokratiet stadig omgivet af partier, der vil det diametralt modsatte af os. Lige nu sidder vi i et krydsfelt, hvor regeringen er afhængig af os, så vi har mulighed for at præge den. Men det kan vi kun gøre, hvis de ved, at vi har mulighed for at samarbejde med andre. Så lige nu sidder vi i en unik position.«

Bekymret

Kristian Thulesen Dahl lægger nemlig ikke skjul på, at han er bekymret for, om dele af den socialdemokratiske folketingsgruppe og det socialdemokratiske bagland kun tænker samarbejdet mellem de to partier som ren taktik for at vinde regeringsmagten næste gang.

»Der kan godt sidde nogen og tænke, at Mette Frederiksen godt kan fortsætte den nuværende linje indtil et valg, fordi støttepartierne efterfølgende vil sikre, at det samlet set vil blive et fornuftigt resultat. Derfor vil vi afprøve, om vi også kan lave aftaler med dem om de udmeldinger, de kommer med.«

Hvordan vurderer du den nuværende regerings chance for at sidde perioden ud?

»Jeg tror, at de har gode chancer. Specielt fordi Liberal Alliance har vist en historisk fleksibilitet ved at gå fra et ultimativt krav til at droppe det hele for at komme i regering. Hvis det fortsætter, så kan de sidde hele perioden, mens vi andre forhåbentlig kan lave noget ordentlig politik.«