DFs kommende formand Kristian Thulesen Dahl vil samarbejde med regeringen - også uden de øvrige borgerlige partier. Men op imod næste valg efterlyser den kommende DF-leder borgerligt fodslag.

Dansk Folkeparti vil søge indflydelse på regeringens politik, men når det næste valg nærmer sig, så skal de fire borgerlige partier finde sammen om at vise vælgerne et regeringsalternativ, der kan samarbejde.

Sådan lyder budskabet fra Dansk Folkepartis 43-årige gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, der på partiets sommergruppemøde i dag vil blive udpeget af Pia Kjærsgaard til at overtage formandsposten i partiet, når hun selv slutter på årsmødet i september.


BLIVER THULESEN DAHL EN LIGE SÅ GOD FORMAND FOR DF, SOM KJÆRSGAARD HAR VÆRET? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN. 
 

- Jeg tror, at frem mod et folketingsvalg vil der være behov for, at danskerne kan se, at der er et samarbejdsdueligt alternativ til Helle Thorning-Schmidt. Der har vi jo ti års erfaring, så det kan sagtens lade sig gøre, hvis partierne vil. Der kan det godt være, at der er et frirum nu i en periode, fordi vi forventer, der er et stykke tid til et valg. Men i takt med at det nærmer sig, vil der være et behov for at vælgerne kan se, at der er nogle partier, som kan udgøre et alternativ og få et samarbejde til at fungere, siger Kristian Thulesen Dahl.

I øjeblikket er uenighederne til at få øje på. Venstre og de Konservative har indgået et skatteforlig med regeringen, som Dansk Folkeparti kritiserer hårdt for at være asocialt. Venstre beklager, at topskattegrænsen ikke blev sat yderligere op. Kristian Thulesen Dahl har netop foreslået, at grænsen hæves mindre end planlagt for at skaffe penge til at sænke fedt- og sukkerafgifterne. Også hvad angår den meget omdiskuterede konflikt mellem 3F og Vejlegården fremhæver Kristian Thulesen Dahl en fundamental forskel.

- Jeg fornemmer, at Venstre synes, det ville være fint, hvis fagbevægelsen generelt står mere svækket, mens vi betoner, at vi gerne ser en stærk fagbevægelse. Fordi vi har behov for en stærk fagbevægelse, der bare kæmper de rigtige kampe, siger Kristian Thulesen Dahl.

DF og SRSF-regeringen

Behovet for fodslag op til valget udelukker dog ikke, at DF vil søge indflydelse hos SRSF-regeringen, selvom Dansk Folkeparti hellere ser regeringen fældet i dag end i morgen, forklarer Kristian Thulesen Dahl.

- Det har været afgørende for os indtil nu at bruge vores mandater aktivt. Man vil aldrig se os tilbagelænet med korslagte arme spille fornærmede. Vi vil altid prøve at gribe chancen, når den pludselig er der. Det er uanset, om der pludselig viser sig en åbning i forhold til at kunne lave en aftale om en trafikmilliard eller der viser sig muligheder i finanslovsforhandlingerne, siger Kristian Thulesen Dahl, der også her beskriver en anden tilgang til finansloven end Venstre, de Konservative og Liberal Alliance har.

- Hvis vi kan lave nogle aftaler, så gør vi det. Hvor Venstre, Konservative og Liberal Alliance har markeret, at hvis Enhedslisten ikke stemmer for finansloven, så forsøger de at vælte regeringen, så mener vi, at det er at give Enhedslisten alt for stor indflydelse på forhånd. Der vil vi afvente og forhandle, hvis der viser sig nogle sprækker, forklarer Kristian Thulesen Dahl.

Når Pia Kjærsgaard takker af efter 17 år som formand, så betyder det ikke en ny politisk kurs, forklarer Kristian Thulesen Dahl, der pointerer, at han har været med til at lægge linjen som medlem af ledelsen.

- Der er en rød tråd i det, vi foretager os. Det er fordi, vi mener det, vi siger, og det laver man jo ikke lige om. Mange vil kigge på os og sige, at vi er sådan lidt nationalkonservative romantikere suppleret med noget gammeldags socialdemokratisme i forhold til de udsatte og de svage. Det har vi det godt med, at det er sådan folk ser os, for det er sådan vi selv føler os, siger Kristian Thulesen Dahl.

Skal Dansk Folkeparti under din ledelse i regering?

- Det er alt for tidligt at begynde at gå ind i sådan nogle spørgsmål. Pia er jo formand frem til årsmødet midt i september. Det andet, der er at sige til det, er jo, at den politiske linje, som Pia har stået for, er jo den politiske linje, som jeg har stået for. Der er jo grundlæggende ikke noget som helst forandret. Vi har jo ligesom drevet det her parti som - mange har sagt et trekløver, men i virkeligheden har det jo nok været lidt flere. Med en meget stor grad af enighed. På den måde er der ikke noget nyt under solen på den politske bane, siger Kristian Thulesen Dahl, der roser Pia Kjærsgaards måde at overdrage ledelsen på.

- Jeg synes i virkeligheden, det tjener til overordentlig stor respekt for Pia, at hun ønsker at levere et parti videre, som er i rigtig god form. Vi har et parti, som oser at samdrægtighed og fællesskabsfølelse, og en politisk linje, som er meget klar. Ofte sidder ledere jo lidt krampagtigt fast og kommer til at sidde lidt for længe, når man kigger i bakspejlet. Og der kan jeg forstå på Pia, at det er magtpåligggende for hende at gøre det på en anden måde, siger han.

Forudser du, at I får et dyk i meningsmålingerne?

- Vi har ligget meget stabilt. Det er vi glade for. Der har været regeringsskifte, vi har fået en anden position og alligevel har vi haft en meget stabil opbakning. Jeg er jo klar over, at vi har vælgere, der også er hos os, fordi de i meget høj grad gerne vil støtte Pia, og det Pia har stået for i politik. Mit håb er jo, at de kan se, at Pia uanfægtet vil fortsætte kampen, for de sager, som de er meget optaget af, siger Kristian Thulesen Dahl med henvisning til, at Pia Kjærsgaard fortsætter i Folketinget i en nyoprettet position som "værdiordfører".

 

Bliver Thulesen Dahl en lige så god formand for DF, som Kjærsgaard har været? 

Deltag i debatten herunder.