Regeringens velfærdsudspil er udtryk for et valgoplæg - og ikke meget andet - mener DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Han er dog tilbageholdende med selv at give et bud på en fremtidig økonomisk plan.

En pjece, hvor mange tal er akkumuleret sammen til at give et flot resultat - der tilmed offentliggøres på et belejligt tidspunkt. Nogenlunde sådan beskriver Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), det velfærdsudspil, som regeringen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i spidsen har præsenteret tirsdag.

»Regeringen må da gerne udgive sådan en pjece, hvor de tager de ting, vi kendte i forvejen, og akkumulerer dem hen over årene, og siger »se, hvor stort et tal vi kan fremvise«. Der er sådan set ikke noget galt i det,« siger Kristian Thulesen Dahl og uddyber:

»Det afgørende er at lave en virkelighedstest af, hvad de rent faktisk har gjort de seneste tre år. Og så kan man jo vælge, om man tror på, at de lige pludselig vil alt det gode de næste år.«

Med sit netop fremlagte velfærdsudspil giver regeringen en prioritering af, hvordan 39 milliarder kroner skal udmøntes i bedre velfærd frem mod 2020 - blandt andet på sundheds- og ældreområdet. Pengene kommer fra den planlagte vækst i det offentlige forbrug på 0,6 procent om året.

Selv ønsker Kristian Thulesen Dahl dog ikke at svare på, hvordan en økonomisk plan for velfærd konkret vil tage sig ud, hvis blå blok vinder det kommende valg.

Han mener, at det vigtigste er, at danskerne ved, hvad Dansk Folkeparti står for. Og mens partiet bakker op om Venstres Lars Løkke Rasmussen (V), der ønsker at indføre nulvækst, ønsker Dansk Folkeparti en realvækst på 0,8 procent frem til 2020. Alligevel er DF-formanden dog overbevist om, at et blåt flertal vil kunne medføre bedre velfærd.

»Ja, blå blok sikrer bedre velfærd for danskerne, fordi en del af de penge, som en Thorning-regering bruger på realvækst i den offentlige sektor, blandt andet bliver brugt på stigende asyludgifter og stigende udgifter for familiesammenføring,« siger Thulesen Dahl.

Han peger på, at der under den nuværende regering er blevet færre penge til sygehuse og ældrepleje.

»Og derfor kan man jo godt anfægte troværdigheden i det, regeringen siger i dag,« mener Thulesen Dahl.

Spørgsmål: Ville du ikke kunne sikre de ældre og syge flere milliarder, hvis du pegede på Helle Thorning som statsminister?

»Det er ikke kun et spørgsmål om, hvorvidt man kan fremvise, at man har en vækst i de offentlige udgifter. Det er også et spørgsmål om, hvad pengene bliver brugt på, og der ser Helle Thorning-Schmidt og jeg i hvert fald noget forskelligt på det,« siger Kristian Thulesen Dahl.