Helle Thorning-Schmidts (S) anden nytårstale får kritik for ikke at indeholde konkret politik. Bemærkelsesværdigt, at Thorning ikke taler om reformer, lyder det fra Venstre. Kommentator forstår kritikken.

Hvor er de konkrete, politiske løsninger?

Det er spørgsmålet fra både Enhedslisten og den borgerlige fløj, efter statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på årets første dag holdt sin anden nytårstale som statsminister.

Her opfordrede hun blandt andet danskerne til at være klar på forandring og nye tider, hvis Danmark skal ryste krisen af sig og være rustet til at møde fremtidens udfordringer.

- Nullernes overflod kommer ikke igen. Vi skal være klar til en ny tid med krav om forandring. Hvor vi skal finde nye løsninger i den offentlige sektor. Og hvor vores virksomheder skal klare sig i en hård konkurrence, sagde Helle Thorning-Schmidt, der pegede på, at danskerne tidligere har været klar på forandring. Blandt andet i forbindelse med oliekrisen i 70erne, der blev brugt til at træffe »fremsynede beslutninger«.

Men i den borgerlige lejr giver man ikke meget for statsministerens historiske tilbageblik.

Den konservative formand, Lars Barfoed (K), opfordrer Thorning til at droppe snik-snakken. Samme melding kommer fra Venstre.

- Det er jo en retorisk flot tale, men jeg tror, at de fleste statsministre ville kunne have holdt den tale, for det er jo en tale, der kigger bagud, siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V), der undrer sig over, at Helle Thorning-Schmidt ikke brugte tiden på at tale om reformer.

- Der er intet ord om det her reformspor, som hun ellers for bare få dage siden sagde, hun ville fortsætte, og som var nødvendigt, hvis Danmark skulle ud af krisen, siger hun.

Også Dansk Folkeparti efterlyser konkret politisk indhold.

- Statsministeren havde med sin nytårstale en fin mulighed for at fortælle danskerne om, hvad hun og regeringen rent faktisk vil gøre, og den forspildte hun. Tilbage står et billede af en rådvild statsminister, der ikke aner, hvad regeringen skal gøre, siger gruppeformand Peter Skaarup (DF).

Ifølge Enhedslisten indeholdt talen mange flotte ord, som lighed, frihed og tryghed, men det er ikke nok til at løse udfordringerne, lyder det fra politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), der savner indrømmelser fra regeringen.

- Det handler både om at erkende, at den indsats, der har været i forhold til at skabe nye arbejdspladser, ikke har været nok - der er brug for en langt mere offensiv politik. Det handler også om at erkende, at det argument om, at folk ville komme i arbejde lige så snart, de stod til at falde ud af dagpengesystemet, ikke holder vand, siger hun.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, forstår godt kritikken.

- Talens helt store problem var, at når statsministeren talte om det stormvejr, som Danmark befinder sig i, så manglede hun desværre konkrete bud på, hvordan vi kommer ud af krisen, siger han til B.dk.

- Statsministeren slog billedligt talt ud med armene og konstaterede, at det bliver svært, og at det bliver et langt, sejt træk. Det er meget skuffende, at regeringen ikke har bedre bud på, hvordan man kan hjælpe danske virksomheder, siger han.