Statsministeren forsøger nu at komme dagpenge-kritikerne i møde ved at lægge tidspres på dagpengekommissionen. Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten tvivler på effekten. De Radikale melder sig klar til ny reform.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kom lørdag med en politisk overraskelse, som man set med positive briller kan kalde en opblødning i striden om dagpengereformen.

Under Socialdemokraternes kongres i Aalborg lovede hun de ledige, der enten har mistet eller står til at miste retten til dagpenge, at der kommer et nyt dagpengesystem hurtigere end forventet. Men om det så betyder en kortere genoptjeningsperiode eller en længere dagpengeperiode er endnu uvist.

Første skridt mod det nye system er at give dagpengekommissionen en tidligere deadline for det arbejde, der skal munde ud i en række anbefalinger til, hvordan man systemet indrettes bedre. En deadline der falder nogenlunde sammen med skæringsdatoen for at udskrive folketingsvalg.

»Jeg har bedt kommissionen om at fremrykke sin betænkning fra 2016 til september 2015. Altså allerede om et år. Dagpengekommissionens formand har forsikret regeringen om, at den ændrede tidsfrist ikke er en hindring for at levere et solidt arbejde,« siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

»Med dagpengekommissionens analyser og anbefalinger vil et nyt Folketing hurtigt kunne gå i gang med arbejdet med en ny dagpengereform. Og et nyt dagpengesystem vil kunne træde i kraft den 1. januar 2016,« siger statsministeren.

Eksperterne i kommissionen havde i første omgang tidsfrist til årsskiftet mellem 2015 og 2016 til at have deres anbefalinger klar, og det kommer ifølge Dansk Folkeparti ikke til at rykke noget, at de nu har tre måneder mindre.

»Jeg tror ikke, at det får nogen betydning, for det interessante er, hvad vi kan gøre nu og her? Og Helle Thorning-Schmidt er statsminister, så hvad ligger mere lige for end at indkalde de partier, der er positive over for at finde en løsning?,« siger gruppeformand Peter Skaarup (DF), der selv har stemt for den nuværende reform.

Opfordringen til snarlig forhandling om en dagpengeløsning kom også fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), kort inden udmeldingen fra statsministeren.

Og partiet, der i weekenden holder årsmøde i Herning, insisterer på, at der skal findes en løsning hurtigt.

»Jeg forstår ikke et pluk af, hvorfor man taler om, at det skal være et valgkampsspørgsmål eller noget i 2016. Det er Socialdemokraterne, der sidder på regeringsmagten, og så gælder det altså om at bruge den magt,« siger Peter Skaarup.

Han mener, at det er muligt at finde en løsning allerede nu, da SF og Enhedslisten også er klar til at handle.

Og for en gangs skyld ser der ud til at være enighed mellem DF og Enhedslisten.

»Vi har ikke noget imod, at man fremrykker kommissionens arbejde, det ændrer bare ikke ved, at der er et stort og akut behov for at forbedre dagpengesystemet her og nu,« siger gruppeformand Stine Brix (Ø).

Hos Socialdemokraternes regeringsparter, de Radikale, tager partileder Morten Østergaard (R) positivt imod meldingen fra statsministeren.

De Radikale er i denne weekend samlet i Nyborg, og her var Østergaard orienteret om Thornings udmelding, allerede da han om formiddagen stod på talerstolen.

»Jeg glæder mig til, at kommissionen kommer, så vi kan lave den næste dagpengereform,« lød det.