En gammel artikel fra BT bliver nu brugt af Venstre i forsøget på at fremstille regeringen som løftebrydere. Men er der noget om snakken? BT fakta-tjekker de knap fire år gamle valgløfter.

‘Tillykke, Helle - men husk, hvad du lovede’

Sådan lød det i en artikel i BT i kølvandet på Helle Thorning-Schmidts (S) valgsejr i 2011, og her knap fire år senere er den atter blevet vakt til live.

Læs også:

På de sociale medier har flere fremtrædende medlemmer af Venstres folketingsgruppe, deriblandt Søren Pind og Inger Støjberg, nemlig delt et billede af BT-artiklen på de sociale medier som led i et - tilsyneladende - koordineret løftebrudsangreb på regeringen.

»Jeg fik billedet af artiklen tilsendt, og jeg syntes, det fortjente at blive delt, for det viser jo præcis, hvad problemet var og er: nemlig at de løj for at komme til magten, og de lyver stadigvæk,« sagde Søren Pind, da vi spurgte ham om Facebook-opslaget mandag aften.

Læs også:

Men er der egentlig noget om snakken? Hvor mange af de 20 løfter, som blev oplistet i BT, er egentlig blevet til noget?

Det har BT sat sig for at undersøge - og de kolde tal viser, at otte af de 20 løfter er blevet gennemført, mens yderligere tre er mere eller mindre på tjek-listen. Det efterlader ni løfter, som vælgerne til gengæld har måttet se langt efter.

I den kategori hører blandt andet forslaget om et loft over antallet af elever i folkeskoleklasserne på 24 elever, betalingsringen om København, maksimalt 30 minutters ventetid på skadestuerne og ikke mindst de berømte 12 minutters længere arbejdstid.

Læs også:

Statistikken preller dog af på Socialdemokraternes politiske ordfører Maja Panduro, der peger på, at hovedmissionen er lykkedes.

»Det vigtigste for os har været at få styr på økonomien efter Løkkes tid som statsminister, skabe nye arbejdspladser og sikre velfærden – og det er vi faktisk lykkedes med. 40.000 mennesker er kommet i arbejde, og vi har igen råd til velfærden.«

»Hvis man ser på en ting som betalingsringen, der ikke blev gennemført, så hang det jo sammen med, at vi lyttede til den meget store modstand, der var mod ringen – det skal man også kunne som politiker, og det tror jeg da egentlig, mange var glade for,« skriver Maja Panduro i en mail til BT.

Og med en valgkamp, der reelt er i gang, bliver der også sendt en stikpille tilbage til Søren Pind og resten af Venstre.

»Det med løftebrud er en skræmmekampagne, som Venstre har ført lige siden valget, hvor vi er blevet beskyldt for at være skyld i alle tænkelige ting. Det siger mest af alt noget om Venstre og deres valgkampstaktik.«

»I politik går man til valg på det, man gerne vil, men ingen partier i Danmark får absolut flertal, og alle er derfor nødt til at indgå kompromiser, og ingen kan få alt gennemført,« lyder det fra Maja Panduro.

Få overblikket over valgløfterne og deres skæbner herunder:

Sundhed

Løfte: 3,1 mia. kr. mere til sundhed
Virkelighed: Gennemført. Regionerne brugte 98,4 mia. kr. på sundhedssektoren i 2011 og 102,7 mia. kr. i 2014 - altså 4,3 mia. mere. Desuden er der blevet afsat yderligere milliarder i finanslovsaftalen fra november sidste år.

Løfte: Kun 30 minutters ventetid på skadestuen
Virkelighed: Snydt. Ventetiden i landets akutmodtagelser er generelt faldende, men i den seneste analyse fra 2013 lå den gennemsnitlige ventetid stadig over 30 minutter i tre af landets fem regioner.

Løfte: Gratis fertilitetsbehandling
Virkelighed: Gennemført. Allerede i december 2011 besluttede et flertal i Folketinget at gøre det gratis at få fertilitetsbehandling for ufrivilligt barnløse.

Løfte: Ingen patienter på gangene på landets sygehuse
Virkelighed: På vippen. Der ligger stadig patienter på gangene på landets sygehuse, men i den seneste finanslovsaftale fra november er der blevet afsat millioner til at rette op på problemet i 2015.

Løfte: Sundhedstjek til alle over 45 år
Virkelighed: Snydt. Er ikke blevet til noget.

Uddannelse

Løfte: Højst 24 elever i folkeskolens klasser
Virkelighed: Snydt. Er ikke blevet indført. Tværtimod er andelen af elever, der går i en klasse med over 24 elever, steget fra 23 pct. i 2011 til 26,5 pct. i 2014.

Løfte: To lærere i matematik og dansk i 1. til 3. klasse
Virkelighed: Snydt. Er ikke blevet til noget.

Løfte: Computere og lektiecafé til alle
Virkelighed: Gennemført. Lektiecaféen blev indført som en del af Skolereformen, først som en frivillig ordning, som siden bliver obligatorisk. Hvad angår computere så skal de enkelte skoler stille dem gratis til rådighed, hvis eleverne ikke ønsker at bruge egen computer - det blev dog slået fast af Ombudsmanden allerede før valget.

Løfte: Nationale test skal ikke offentliggøres
Virkelighed: Gennemført.

Løfte: Løft til folkeskolen på to mia.
Virkelighed: På vippen. I 2011 blev der budgetteret med 40,3 mia. kr. på folkeskolen, i 2015 er der budgetteret med 40,6 mia. kr. Men samtidig er antallet af elever faldet, og derfor bliver der nu brugt flere penge pr. elev - 68.800 kr. i 2011 mod 70,700 kr. i 2015.

Transport

Løfte: 1 mia. kr. om året til tog og busser
Virkelighed: Gennemført. Med Togfonden, Infrastrukturfonden og diverse trafikforlig er der blevet afsat milliarder - også flere end de fire lovede af slagsen - til især tog.

Løfte: Betalingsring om København
Virkelighed: Snydt. Blev ikke til noget, selvom Socialdemokraterne og SF ellers kunne have skabt flertal i Folketinget for forslaget.

Løfte: Klippekort 25 pct. billigere
Virkelighed: Snydt. Klippekortene er ikke blevet billigere og er i øvrigt på vej til at blive afskaffet på grund af Rejsekortet.

Løfte: Månedskort 40 pct. billigere
Virkelighed: Snydt. I samtlige trafikområder er prisen på et periodekort med alle zoner steget i pris fra 2011 til 2015. Stigningerne ligger på mellem 3,1 pct. og 13,1 pct.

Løfte: Flere parkeringspladser ved stationerne
Virkelighed: Gennemført. Har som sådan ikke været et fokusområde for regeringen, men DSB har løbende bygget flere parkeringspladser ved dets tog-stationer.

Andet

Løfte: Alle skal arbejde 12 min. mere
Virkelighed: Snydt. Socialdemokraterne og SF’s alternativ til tilbagetrækningsreformen. Den blev dog alligevel gennemført, og derfor blev løftet om de 12 minutter irrelevant. I øvrigt er den gennemsnitlige årlige arbejdstid pr. beskæftiget dansker faldet fra 1395 timer årligt til 1379 timer.

Løfte: Boligejere skal ikke betale mere i skat
Virkelighed: Gennemført. Man lovede at bevare skattestoppet på ejendomsværdiskatten - og det holder ved.

Løfte: Ingen børnefamilier sættes på gaden af fogeden
Virkelighed: Snydt. Det sker stadig. Regeringen har dog taget en række initiativer for at nedbringe antallet af udsættelser.

Løfte: Pensionstillægget forhøjes med 5.000 kr.
Virkelighed: På vippen. Er ikke blevet gennemført, men ældrechecken blev i 2013 forhøjet med 4.500 kr., mens pensionstillægget også stiger med 750 kr. i 2015-2016.

Løfte: Loft på børnechecken fjernes
Virkelighed: Gennemført. Loftet blev fjernet med finanslovsaftalen for 2012.