Regeringens sundhedspakke skal blandt andet være med til at sænke dødeligheden blandt danske kræftpatienter markant.

I løbet af de kommende 11 år skal antallet af danskere, der overlever en kræftsygdom, blive langt højere end de cirka 50 procent, som det er i dag.

Det er et af målene med den sundhedspakke, som sundhedsminister Nick Hækkerup (S), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) torsdag formiddag præsenterer i Statsministeriet.

»Vi sætter et nyt og ambitiøst mål om, at tre ud af fire skal overleve en kræftsygdom, og det skulle gerne være opfyldt i 2025,« siger Helle Thorning-Schmidt.

»Det er ambitiøst, men det kan lade sig gøre,« fastslår hun.

Til det formål vil regeringen afsætte 1,1 milliarder kroner til bedre kræftbehandling på finansloven for 2015. De penge er en del af den samlede sundhedspakke på fem milliarder kroner, der skal investeres bredere i sundhedssektoren over de kommende fire år.

»Vi ønsker, at den frie og lige adgang til sundhedsvæsnet fortsat skal være en hjørnesten i det danske velfærdssamfund. Og hvis vi skal fastholde det, så kræver det også, at vi har vilje til at investere i vores fælles sundhed,« siger statsministeren.

Og den vilje kan ifølge Helle Thorning-Schmidt kun omsættes til handling, fordi regeringen fører en politik, hvor man tillader vækst i den offentlige sektor

»Regeringen går jo ikke ind for nulvækst, der skal bruges til at finansiere skattelettelser. Og fordi vi ikke går ind for nulvækst, så har vi nu mulighed for at prioritere et af de velfærdsområder, som betyder meget. Ikke bare for regeringen, men for rigtig mange mennesker i Danmark,« siger statsministeren.

Med sundhedspakken vil regeringen også give en økonomisk håndsrækning på 1,5 milliarder kroner til kronisk syge danskere. For patienter med kroniske sygdomme er målene at reducere antallet af akutte indlæggelser og andelen af genindlæggelser af KOL- og diabetes-patienter med 20 procent. Det svarer til 6.000 færre akutte indlæggelser på sygehusene.

Statsministeren understreger, at alle i sundhedsvæsnet skal bidrage aktivt, hvis de ambitiøse mål på både kræftområdet og området for kroniske sygdomme skal nås.

»Derfor vil regeringen invitere regioner, kommuner, patientforeninger og faglige organisationer til at tage ansvar og være med til at realisere de her målsætninger til gavn for patienterne,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Sundhedspakken vil indgå i forhandlingerne om en finanslov for 2015.